Son zamanlarda başta enflasyon olmak üzere ekonomiyle ilgili birçok konuda Türkiye ile kıyaslanan Arjantin’de tüketici fiyatları geçen ay ülkenin 30 yılı aşkın bir süre önce hiperenflasyondan çıkışından bu yana en hızlı artışını kaydetti. Ekimde aylık bazda yüzde 8,3, yıllık bazda ise yüzde 142,7 artan enflasyon, pazar günü yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ekonominin içinde bulunduğu vahim durumu gözler önüne serdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini ülkede aylık enflasyonun yüzde 9,45 olması yönündeydi. Ekim ayında yıllık enflasyon ise yüzde 142,7’ye yükseldi. Resmi verilere göre ekim ayında fiyat artışlarına iletişim, giyim ve ev eşyaları öncülük etti.
Arjantinliler 19 Kasım’da Ekonomi Bakanı Sergio Massa ile üç haneli fiyat artışlarını engellemek için merkez bankasını kapatmayı ve ekonomiyi dolarize etmeyi öneren Javier Milei arasında yapılacak ikinci tur oylamada yeni başkanlarını seçecekler. Seçimi kim kazanırsa kazansın, Arjantin’in bir sonraki liderinin önündeki en büyük zorluk enflasyonla mücadele olacak.
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 185
10 Aralık’ta göreve gelecek yeni hükümet için önemli başlıklardan biri de para biriminin devalüe edilmesi olasılığı olacak. Aynı zamanda, kronik mali açığın daraltılması, kamu hizmeti fiyatlarının artmasına neden olacak sübvansiyonların kesilmesi anlamına geliyor.
Arjantin Merkez Bankası’nın yaptığı ankete göre, ekonomistler enflasyonun yıl sonunda yüzde 185’e ulaşarak, yüzde 180,7’lik önceki tahminlerinin üzerine çıkacağını öngördü. Aynı ankete göre gayri safi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 2, 2024 yılında ise yüzde 1,6 daralması bekleniyor.
İlk sıra Venezuela’nın
Venezuela yüzde 318 ile dünyada yıllık enflasyonun en yüksek olduğu ülke. Lübnan yüzde 208’lik, Arjantin yüzde143’lik, Suriye yüzde 79,1’lik (2021 Ekim verisi), Sudan yüzde 63,3’lük, Türkiye ise yüzde 61,3’lik enflasyon ile ilk 5 içinde yer alıyor.