Türk-İş pazarlık masasına söz verdiği gibi sendikasız işçileri de oturtmaya hazırlanıyor. Pazarlık masasına oturacak olan çocuklu dört işçi asgari ücretle nasıl geçinemediklerini Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda anlatacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı içinde asgari ücreti belirleyeceği dört toplantının ilki için bugün toplanıyor. Milyonlarca asgari ücretliyle asgari ücretin kısmen üzerinde maaş alan işçiler de asgari ücret pazarlık masasına odaklandı. En çok üyeye sahip sendika olduğu için  toplantıya işçileri temsilen TÜRK-İŞ katılacak. TÜRK-İŞ geçen yıl toplantılara katılan heyetine bir işçiyi de almıştı. Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre bu yıl görüşmelerde bir TÜRK-İŞ temsilcisi ile sendikasız dört asgari ücretli işçi de yer alacak. İşçiler toplantılarda asgari ücretle kirada oturup çocuk bakarak hayat pahalılığı karşısında ‘nasıl geçinemediklerini’ anlatacak. Sendikasız dört işçi ay sonuna kadar sürecek toplantıların tümünde yer alacak.

Toplantıya katılacak sendikasız işçilerden biri Bolu Dağı Cankurtaran mevkiinde bir taşeron şirketin karla mücadele ekibinde çalışıyor.

Çeşitli şehir ve sektörlerden seçildi

İşçiler TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalarca çeşitli şehirlerden, farklı sektörlerden seçildi. Asgari ücretlinin geçim derdinin masaya doğru yansıması için kiracı, evli ve çocuklu işçiler tercih edildi. Durumuyla ilgili Türk-İş’e bilgi veren bir işçi ev kirasının 10 bin TL olduğunu söyledi.

Yeni asgari ücret tarifi: İstihdama zarar vermeyecek, işvereni yormayacak…

 Mutfağı kadınlar anlatacaklar

Toplantılara katılacak işçilerden biri Bolu Cankurtaran mevkiinde bir taşeron şirketin karla mücadele ekibinde, diğeri Çorum’da elektrik dağıtımındaki taşeron şirkette çalışıyor. İki kadın işçiden biri Adana Şehir Hastanesi’nin taşeron şirketinde, diğeri İzmir’de bir AVM’de tezgahtar olarak geçim mücadelesi veriyor. TÜRK-İŞ yönetimi toplantı öncesinde Ankara’ya çağırdığı işçilerin sorunlarını dinledi, bu işçilerden yaşam mücadelesini masada anlatmalarını istedi. Toplantılarda asgari ücretli bir ailenin mutfağı nasıl idare ettiğini de kadın işçiler anlatacak. Her toplantıda dar gelirlinin geçim mücadelesini dinleyecek olan iktidar ve işveren temsilcilerinin zam konusunda daha ‘insaflı’ karar vereceği düşünülüyor.

Türk-İş Başkanı Atalay açıklamıştı

TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay son olarak kasım ayı ortasında yaptığı açıklamada işçileri temsilen toplantılara katılacak sendika heyetiyle ilgili şu bilgiyi vermişti:

“Komisyonda beş kişilik TÜRK-İŞ heyetinde bu yıl farklı mesleklerden asgari ücretli dört işçi yer alacak. TÜRK-İŞ yönetiminden bir sendikacı ile sendikalı olmayan garson, akaryakıt pompacısı, berber ve kasap gibi farklı mesleklerden dört işçi kardeşimiz görüşmelerde milyonlarca asgari ücretliyi temsil edecek. Önceki yıllarda bir işçi komisyonda yer alırdı, bu yıl ilk kez dört işçi pazarlık masasında olacak.”

İşçi heyetinin başkanlığını Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetininkini ise  TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yapacak.

Asgari ücret için kulislerde konuşulan rakam 16 bin lira

Sendika ve işveren vergi indiriminde mutabık

Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak beş kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan taşeron işçi olmak üzere dört işçi birden yer alıp yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı verecek.

Yeni asgari ücret talebini kamuoyuyla henüz paylaşmayan Türk-İş “İnsan onuruna yakışır” düzeyde asgari ücret istiyor. 2024 yılında geçerli olacak asgari ücretin işçi işveren ve hükümetin üçlü mutabakatıyla belirlenmesini isteyen TİSK ise rakamın dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu seviyede olması gerektiği görüşünde. TİSK’in asgari ücrette işverene desteğin artırılarak devam ettirilmesi konusundaki ısrarı da sürüyor. İşçi ve işveren tarafı asgari ücretteki görüş farklılığına rağmen vergi indirimi konusunda mutabık. Her iki taraf ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak azaltılması gerektiği görüşünde.

Komisyon 15 üyeden oluşuyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu en çok üyeye sahip işçi ve işveren sendikaları ile hükümetten beşer temsilcinin yer aldığı 15 üyeden oluşuyor. Komisyona Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden bir isim başkanlık ediyor. Komisyon en az 10 üye ile toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Komisyonda işçileri temsilen Türk-İş’in seçtiği isimler, işveren adına da TİSK’in seçtiği üyeler bulunuyor.