Eurostat verilerine göre Türkiye 2023'te Avrupa'da çalışma saatlerinin en uzun olduğu ülke oldu. Buna karşılık 8 bin 968 euro ortalama yıllık kazançla Avrupa’da ortalama maaşların en düşük olduğu ülke de Türkiye.

Euronews Business Eurostat verilerinden yola çıkarak 2023 yılında Avrupa ülkelerinde çalışanların ortalama net kazancını hesapladı. Türkiye 8 bin 968 euro ortalama yıllık kazançla listenin en alt sırasında yer alarak Avrupa’da ortalama maaşların en düşük olduğu ülke oldu. Maaşlarda liste sonunda yer alan Türkiye’de çalışma saatleri ise Avrupa ortalamasının çok üstünde. Türkiye’de 2022’de haftada ortalama 42,9 saat çalışılırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36,4 saatti. Böylece Türkiye Avrupa’da en uzun çalışma saatlerinin olduğu ülke olarak kayıtlara geçmişti. Yani veriler Türkiye’nin hem Avrupa’da çalışma saatlerinin en yüksek olduğu hem de kazancın en düşük olduğu ülke olduğunu gösteriyor.

En yüksek kazanç Kuzey ve Batı Avrupa’da

Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri en yüksek ortalama net kazançlara sahipken Doğu ve Güney Avrupa ülkelerinin vatandaşları çok daha düşük kazançlar elde etti. Brüt yıllık kazançlardan gelir vergileri ve sosyal güvenlik katkı paylarının çıkarılması ve ardından aile ödeneklerinin eklenmesiyle hesaplanan ortalama yıllık net kazanç AB’de ortalama 28 bin 217 euro olarak açıklandı.
Rakamlara göre İsviçre 85 bin 582 euro yıllık ortalama net kazançla listenin başında yer alırken Türkiye 8 bin 968 euro ile son sırada.
Bulgaristan 9 bin 355 euro ile Türkiye’nin hemen üstünde yer aldı. 11 bin 105 euro ortalama kazanç ile Romanya, 12 bin 330 euro ile Hırvatistan ve 12 bin 456 euro Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkeleri de kazanç skalasının alt ucunda.

Fransa (31,481 euro) ve İsveç (33 bin 926 euro) AB ortalamasını biraz aşarken İtalya (24 bin 207 euro) ve İspanya (23 bin 568 euro) ortalamanın altında kaldı.

Avrupa’da çalışma saatlerinin en yüksek olduğu ülke Türkiye

 

Türkiye ihracatta değerli TL’yi ne kadar taşıyabilir?