Sürpriz bir hareketle Avustralya Merkez Bankası (RBA), ülkedeki enflasyonun “hala çok yüksek” olduğunu belirterek nakit faiz oranı hedefini 25 baz puan artırarak yüzde 3,85’e yükseltti. Ekonomistler, büyük ölçüde merkez bankasının gösterge faiz oranını yüzde 3,6’da sabit tutmasını bekliyorlardı.
RBA yaptığı açıklamada, son veriler enflasyonda bir düşüş olduğunu gösterse de merkezi tahmin, enflasyonun hedef aralığın en üstüne dönmesinin birkaç yıl alacağı yönünde; enflasyonun 2023’te yüzde 4,5 ve 2025’in ortalarında yüzde 3 olması bekleniyor. RBA, önceliğinin “enflasyonu hedefe döndürmek” olduğunu ekledi ve ileride daha fazla artış için kapıyı açık bırakarak, “Enflasyonun makul bir zaman diliminde hedefe dönmesini sağlamak için para politikasında biraz daha sıkılaştırma gerekebilir, ancak bu, ekonominin ve enflasyonun nasıl gelişeceğine bağlı olacaktır” açıklaması yapıldı.
İngiltere’nin de son kez faiz artırması bekleniyor
İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE), 11 Mayıs’taki toplantısında, politika faizini 25 baz puan daha artırarak son 1,5 yıldır sürdürdüğü sıkılaşma döngüsünü sona erdirmesi bekleniyor. Covid-19 sonrası küresel ekonomiyi etkisi altına alan yüksek enflasyonla mücadele için uygulanan faiz artırım politikası, BoE’de Aralık 2021’den beri devam ediyor. BoE Para Politikası Kurulu, ilk olarak 16 Aralık 2021’deki toplantısında, yüzde 0,10 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde olan politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25’e yükseltmişti. Banka, bu tarihten itibaren 11 kez üst üste faiz artışına gitti ve politika faizini yüzde 4,25’e çıkardı. İngiltere’de son 1,5 yıldır devam eden bu sürecin, 1980’lerden beri görülen “en büyük sıkılaşma döngüsü” olduğu belirtiliyor. Ekonomistler, BoE’nin 11 Mayıs’taki toplantısında, 25 baz puan daha faiz artışına giderek politika faizini yüzde 4,50’ye çıkaracağını ve sıkılaşma döngüsünü sonlandıracağını öngörüyor.