Avustralya’nın en büyük dört büyük bankasından biri olan ANZ Group Holdings Ltd. ons altın fiyatının yüzde 12,5 artışla 2,900 dolara çıkabileceğini öngörüyor. Senaryonun gerçekleşmesi durumunda gram altında artış daha yüksek olabilir.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’na göre geçen yıl 294 ton ile dünyanın en büyük üçüncü altın üreticisi olan Avustralya’nın en büyük dört büyük bankasından biri olan ANZ Group Holdings Ltd. altın fiyatlarına ilişkin el artırdı. ANZ Group Holdings Ltd.yayımladığı bilgi notunda Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilerin artmasından sonra tırmanışa geçen altının rekor kıran yükselişinin devam edeceğini ve ons başına 2.900 dolara ulaşabileceğini açıkladı. Bilgi notundaki açıklama 2.581 dolardan işlem gören altının dolar bazında yüzde 12,5’e yakın getiri sağlama potansiyeli bulunduğunu gösteriyor. Bu senaryonun gerçeklemiş durumunda gram altın dolardaki olası artış da hesaba katıldığında daha yüksem oranda bir getiri sağlayabilir. Ons altın küresel piyasalarda yılbaşında buyana dolar bazında yüzde 25’e yakın değer kazamıştı.

Altın fiyatları neden artıyor?

Söz konusu açıklamada Fed’in gevşeme döngüsü, merkez bankalarının satın alımları ve güvenli liman olduğuna ilişkin algı nedeniyle alımlarının artmasının yükseliş faktörleri arasında olduğu belirtildi. ANZ analistleri Soni Kumari ve Daniel Hynes yaptıkları değerlendirmede “Altın birden fazla rekor seviyeye ulaştıktan sonra daha da yükselmeye hazır. Yaklaşan parasal gevşeme, zayıf ABD doları ve devam eden jeopolitik gerginlik temel destekleyici güçler arasında” dedi.

Altın Fed’in parasal genişleme yoluna ilişkin beklentiler, merkez bankalarının satın alımları ve jeopolitik gerginlikler nedeniyle güvenli liman alımları sayesinde bu yıl yüzde 20’den fazla artış gösterdi. Daha düşük faiz oranlarının faiz getirisi olmayan altın için genellikle olumlu olması nedeniyle fiyatların daha da artma potansiyeli bulunuyor.

Altın rekora doymuyor; ons altın 2,570 doları, gram altın 2,807 lirayı gördü

Külçe altın ağustosun reel getiri şampiyonu oldu