Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş, TİSK ve hükümeti temsilen 5’er üyenin bulunduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek yeni asgari ücrette herkesin mutabık kalacağını ifade etti. Komisyon aralık ayı sonuna kadar yapacağı dört toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek. Oyların eşitliği halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından belirlenen başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek.
Işıkhan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde asgari ücreti belirlemek için çalışmalara yakında başlanacağını belirtti. ‘’Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır” diyen Işıkhan şunları söyledi:
“Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz”.
EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısının bugün itibarı ile yaklaşık 2 milyon olduğunu söyleyen Işıkhan, EYT kapsamında emekli olanların yüzde 51’i çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Ev kadınlarına isteğe bağlı sigortalılık
Ev kadınlarına isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim teşviki vermeyi planladıklarını belirten Işıkhan, “Önümüzdeki dönemde küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı şartını 7 bin 200 güne düşürmeyi planlıyoruz” dedi. Işıkhan, birinci dereceye yükselen devlet memurları için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak hayata geçireceklerini dile getirdi.
Sosyal güvenlik sürdürülebilir hale kavuştu
SGK açığının yüksekliğinden şikayet edenlere Işıkhan, “2002 yılında SGK açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı yüzde 2,02 seviyesinde iken 2023 yılsonunda yüzde 0,44 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmektedir. Bu veriler bizlere mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemine kavuşmuş olduğumuzu göstermektedir” yanıtını verdi.
Işıkhan, 2021 yılında, bu tanım kapsamındaki sosyal güvenlik açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranının, İspanya’da yüzde 3,2; Portekiz’de yüzde 2; İsveç’te yüzde 3,4’ olduğunu, Türkiye’de ise aynı tanım çerçevesinde bakıldığında bu oranın 2022 yılsonunda yüzde 0,26 olarak gerçekleştiğini belirtti. 2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam hedefi olduğunu dile getiren Işıkhan işsizliği yüzde 7,5’a çekme hedefi olduğuna işaret etti.