Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Türkiye’nin gündemini yakından ilgilendiren emeklilik ve asgari ücret konularında açıklama yaptı. Habertürk TV’ye konuşan Işıkhan vatandaşların taleplerini ve mevcut sistemdeki gelişmeleri değerlendirerek gelecekte yapılacak düzenlemelere ilişkin ipuçları verdi.
Emeklilik sistemi aynı mı kalacak?
Emeklilik sistemiyle ilgili herhangi bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna Bakan Işıkhan “Şu anda emeklilik sistemimizde bir değişiklik öngörmüyoruz” diyerek yanıt verdi. Bu açıklama mevcut emeklilik sisteminin korunacağına dair bir güvence niteliğinde olsa da Işıkhan ilerleyen süreçte halkın refahını artıracak düzenlemelerin her zaman göz önünde bulundurulacağını belirtti. Emeklilik sisteminin Türkiye’deki geçmişini hatırlatan Işıkhan AK Parti döneminde yapılan reformları savundu.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirilmesi gibi adımların sosyal güvenlik sistemini ‘daha etkin hale getirdiğine’ öne süren bakan “Emeklilerimizin mevcut haklarını korumak ve daha ileri taşımak, adil bir sistem kurmak bizim için çok önemli. Halkımızın refahını artıracak her türlü düzenlemeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu
Asgari ücrette belirleyici faktör enflasyon
Bakan Işıkhan’ın asgari ücretle ilgili açıklamaları da dikkat çekti. Geçen yıllardaki asgari ücret artışlarının toplumsal beklentiler doğrultusunda belirlenmesine dikkat çekerek bu yıl da aynı özenin gösterileceğini vurguladı. Enflasyonun asgari ücret belirlemede en kritik unsur olduğuna değinen Bakan Işıkhan enflasyonun düşme eğiliminde olduğunu, ekonomik büyümenin bu süreçte nasıl bir işgücüne ihtiyaç duyduğunun belirleyici olacağını söyledi.
Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına başlayacağını açıklayan Işıkhan işçi ve işverenlerin ortak bir paydada buluşmasının hedeflendiğini belirtti. Geçen yıl belirlenen 17 bin liralık asgari ücreti hatırlatan Işıkhan bu yıl da kamuoyunun beklentilerini karşılayacak bir rakam üzerinde uzlaşmayı umduklarını ifade etti.
‘Vatandaşın yaşam standardı esas alınacak’
Asgari ücretin çalışanların ve ailelerinin yaşam standardını doğrudan etkilediğini vurgulayan Bakan Işıkhan, ücretin belirlenmesinde en büyük önceliğin yaşam standartlarının geliştirilmesi olduğunu belirtti. Asgari ücretin, ekonominin genel istikrarını bozmayacak şekilde belirlenmesini hedeflediklerini ifade eden Bakan bu konuda TÜRK-İŞ ve TİSK gibi önemli paydaşlarla yakın çalışıldığını da sözlerine ekledi.
Sağlık hizmetlerinde yapay zeka ile denetim dönemi
Ayrıca Bakan Işıkhan sağlık ödemeleri ve hizmetleriyle ilgili önemli bir değişikliğe dikkat çekti: Yapay zekayla denetim. Vatandaşlardan hastanelerde veya sağlık kurumlarında karşılaştıkları olumsuz durumları Alo 170 veya CİMER aracılığıyla bildirmelerini rica eden Işıkhan, bu şikayetlerin yapay zeka teknolojisi ile daha hızlı ve etkin bir şekilde değerlendirileceğini söyledi. Sağlık hizmeti faturalarının detaylı olarak incelenmesi için SGK bünyesinde bir ekip kurulduğunu belirten Bakan Işıkhan bu ekibin insan hatasını en aza indirmek için yapay zekadan faydalandığını dile getirdi.
2024 yılında yaklaşık 2 bin sağlık hizmeti sunucusunun denetleneceğini ifade eden Bakan Işıkhan bu süreçte hastaneler, eczaneler ve gözlükçülerin de dahil olduğu birçok sağlık hizmeti sunucusunun denetime tabi tutulacağını vurguladı.