Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılı Şubat ayına ilişkin Sektörel Enflasyon Beklentileri raporunu yayımladı. Açıklanan verilere göre, piyasa katılımcılarının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi bir önceki aya kıyasla 0,10 puan düşerek yüzde 22,10 seviyesine geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet şimşek, piyasa beklentisindeki 0,10 puanlık gerilemeye çok sevindi.
TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi, İktisadi Yönelim Anketi ve Türkiye İstatistik Kurumu iş birliğiyle yürütülen Hanehalkı Beklenti Anketi sonuçlarından derlenen rapor; finansal sektör temsilcileri, reel sektör uzmanları, imalat sanayi firmaları ve hanehalkının enflasyon beklentilerini ortaya koydu.
Şubat ayında 12 ay sonrası enflasyon beklentisi reel sektör için 0,90 puanlık düşüşle yüzde 32,00 seviyesine indi. Bu gerileme, üretici kesimde fiyat artış hızına ilişkin beklentilerde kısmi bir iyileşmeye işaret etti.
Hanehalkı Beklentisi Yüksek Seviyede
Hanehalkının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi ise değişmeyerek yüzde 48,81 seviyesinde kaldı. Böylece hanehalkı ile piyasa ve reel sektör beklentileri arasındaki makas dikkat çekici boyutta devam etti.
Hanehalkının son bir yıl içinde fiyatlarının en çok arttığını değerlendirdiği ve gelecek 12 ay için fiyatlarının en çok artmasını beklediği ürün/hizmet grupları “gıda” ile “yakıt ve enerji” oldu.
Gıdayı fiyatı en çok artan ürün grupları arasında değerlendiren katılımcıların payı bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 41,1’e indi.
Gelecek 12 ay sonunda konut fiyatlarındaki artış beklentisi ocak ayına göre 3,82 puan azalarak yüzde 35,41’e geriledi. 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi ise geçen aya göre 0,71 lira azalarak 51,56 liraya düştü.
Katılımcıların yatırım tercihleri değerlendirildiğinde, ilk sırada yer alan “altın alırım” diyen katılımcıların oranı geçen aya göre 2,7 puan artarak yüzde 55,5’e çıktı. İkinci sırada yer alan “ev/dükkan/arsa vb. alırım” diyen katılımcıların oranı da aynı dönemde 1,2 puan azalarak yüzde 30’a geriledi.
Şimşek sevindi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankasının yayımladığı şubat ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
“Piyasa tahmininin üzerinde gerçekleşen ocak ayı enflasyonuna rağmen şubatta 12 ay sonrası enflasyon beklentileri bir önceki aya göre reel sektörde 0,9 puan, piyasa katılımcılarında 0,1 puan geriledi.” ifadesini kullanan Şimşek hane halkı beklentileri için daha kapsayıcı bir anket kullanılmaya başlandığını belirtti.
Şimşek eski seride ocak ayı için yüzde 52,1 olan 12 ay sonrası enflasyon beklentisinin yüzde 48,8’e gerilediğine ve şubat ayında yatay kaldığına işaret ederek “Geçici unsurların fiyatlama davranışlarına yansımasını sınırlayacak politikalarımızı sürdürürken arz yönlü adımlarla dezenflasyon sürecini desteklemeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
