Batılı iş dünyası İsrail'i eleştirenler için adeta cadı avı başlattı. Teknoloji konferansı Web Summit'in kurucusu, gelen tehditlerin ardından İsrail'i eleştirdiği için özür diledi. ABD'de ise dev şirketler İsrail'i eleştiren öğrencileri ileride işe almamak için listeler hazırlıyor.

Hamas’ın sürpriz saldırısıyla başlayan İsrail-Filistin savaşı batıda teknoloji ve iş dünyasını karıştırdı. İsrail’in Gazze’ye yönelik artan saldırılarını eleştiren iş insanları ve öğrenciler pek çok mecrada adeta cadı avına maruz kaldı.

Dünyanın en önemli girişimcilik ve teknoloji etkinlikleri arasında yer alan Web Summit’in kurucusu Paddy Cosgrave Batı’nın İsrail’e verdiği desteği eleştiren yorumlarının ardından gelen tehditler ve teknoloji dünyasından çok sayıda ismin şirketinin kasım ayında düzenleyeceği zirveden çekileceklerini açıklamaları üzerine özür dilemek zorunda kaldı.

Ne demişti?

Paddy Cosgrave İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak cuma günü sosyal medyada “Bir kez olsun doğru olanı yapan İrlanda hükümeti hariç, pek çok Batılı lider ve hükümetin söylem ve eylemleri karşısında şok oldum. Savaş suçları müttefikler tarafından işlense bile savaş suçudur ve ne olduğu ortaya konmalıdır” dedi.

Cadı avı İsrail’in Portekiz Büyükelçisi Dor Shapira’nın pazartesi günü sosyal medya mesajıyla İsrail şirketlerinin konferansa katılmayacağını belirterek cadı avının başlamasına neden oldu. Dor Shapira düzinelerce şirketin katılımlarını iptal ettiğini belirttiği sosyal medya mesajında şu görüşleri paylaştı:

Konferanstan çekildiler

Paddy Cosgrave büyükelçinin paylaşımının ardından büyük teknoloji girişimcilerinin hücumuna uğradı. Y Combinator CEO’su Garry Tan, Sequoia Capital yatırımcısı Ravi Gupta, şarj edilebilir pil firması Addionics’in CEO’su Moshiel Biton, Angular Ventures’ın ortağı Gil Dibner gibi teknoloji dünyasının önde gelen isimleri  kasım ayında Portekiz’in Lizbon kentinde yapılması planlanan zirveye katılmaktan vazgeçtiklerini açıkladılar.

70 bin kişiye ev sahipliği yapacak etkinlikle ilgili tehditlerin ardından Cosgrave bir özür mesajı yayınladı. Cosgrave yaklaşık 600 kelimelik bir özür yayınlayarak “Hamas’ın eylemleri şeytani, iğrenç ve canavarca” dedi. Cosgrave “Hamas’ın zulmüne yanıt olarak İsrail’i uluslararası hukukun sınırlarını aşmamaya” çağırdığını ancak sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtti.

İşe almaktan vazgeçtiler

Batı dünyasında İsrail’i eleştirilere yönelik cadı avı yalnızca Web Summit ile sınırlı kalmadı. New York merkezli Winston & Strawn adlı hukuk şirketi New York Üniversitesi hukuk fakültesi öğrencisine yaptığı iş teklifini İsrail’i eleştirmesinin ardından ‘kışkırtıcı yorumlar’ yaptığı gerekçesiyle geri çekti.

Şirket yaz mevsiminde bünyesinde staj yaptığını belirttiği öğrencinin ismini vermedi. Ancak  fakültenin öğrenci birliği başkanı Ryna Workman, salı günü online hesabından “Bu muazzam can kaybının tüm sorumluluğu İsrail’e aittir. Bu şiddet rejimi direnişi gerekli kılan koşulları yarattı. Filistin direnişini kınamayacağım” mesajını paylaşmıştı. Workman’ın yaz stajını Winston & Strawn’da yaptığı biliniyor.

Finans dünyası öğrenciler için ‘Kara Liste’ hazırlıyor

Geçen hafta Harvard Üniversitesi’ndeki 34 öğrenci derneği yaptıkları ortak açıklamada Filistin’de yıllardır devam eden işgalin ardından “ortaya çıkan tüm şiddet olaylarından tamamen İsrail rejimini sorumlu tuttukları”nı belirtti.  Öğrenci derneklerinin ortak açıklaması büyük yankı uyandırdı. Türkiye’nin Galataport ihalesi ve daha sonra Tüpraş’ın yüzde 14,5’lik hissesini almasıyla tanıdığı İsrail’in denizcilik, bankacılık ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren dev şirketlerinden birinin patronu olan Sami Ofer’in oğlu Idan Ofer, öğrenci gruplarının Filistin yanlısı mektubuna üniversitenin tepki göstermediği gerekçesiyle Harvard Kennedy Okulu’nun yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti.

ABD’nin önde gelen risk fonu yöneticilerinden Bill Ackman’a göre sektördeki bazı üst düzey yöneticiler bu mektuba imza atan öğrencilerden herhangi birinin işe alınmadığından emin olmak için öğrenci organizasyonlarındaki üyelerin listesini istedi.