Batının ambargosu sonucunda ülke pazarında ortaya çıkan boşluk Rusya'yı Türk otomotiv yan sanayi için ihracatta ikinci pazara dönüştürdü. Yılın ilk 11 ayında Rusya’ya ihracat yüzde 51,4 artışla 886 milyon 125 bin dolara çıktı.

Türkiye’nin otomotiv yan sanayi ihracatı yıl bitmeden tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. Türkiye otomotiv endüstrisi Ocak-Kasım 2023’te geçen yılın aynı dönemine göre dış satımını yüzde 14 artırarak 31 milyar 829 milyon 190 bin dolara taşırken otomotiv endüstrisinin en önemli alt ürün grubu “yan sanayi” ihracatı ocak-kasım döneminde genel otomotiv ihracatından yüzde 41 pay alarak 13 milyar 47 milyon 73 bin dolara ulaştı. Almanya sektörün en fazla ihracat yaptığı ilk pazar olurken bu yıl ikinci pazar olarak Rusya’nın yükselişi dikkat çekti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Ocak-Kasım 2023’te yurt dışına geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 daha fazla ürün satıldı.

Kalkınma planında yerli otomotiv için hedef yükseltildi

Rusya’ya 11 aylık ihracatta yüzde 51 artış

Tüm zamanların en yüksek yıllık rakamına ulaşan Türkiye otomotiv yan sanayi firmalarının en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada otomotiv sektörünün ana pazarı Almanya yer aldı. Almanya’ya ocak-kasım dönemindeki dış satım 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarak 2 milyar 738 milyon 724 bin dolardan 2 milyar 987 milyon 969 bin dolara çıktı. En fazla ihracat yapılan ikinci ülke Rusya’ya dış satımda yüzde 51,4 artış oldu. 2022’nin ocak-kasım döneminde 585 milyon 10 bin dolarlık yan sanayi ürünü satılan Rusya’ya bu yılın aynı döneminde 886 milyon 125 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Üçüncü sıradaki İtalya’ya yan sanayi ihracatı yüzde 9 artışla 727 milyon 987 bin dolardan 793 milyon 428 bin dolara geldi.
Dördüncü sıradaki ABD’ye yan sanayi ihracatı yüzde 2,88 düşüşle 784 milyon 23 bin dolara geriledi, beşinci sıradaki Fransa’ya yüzde 16,9 artışla 782 milyon 101 bin dolara yükseldi. Yan sanayi ihracatında Birleşik Krallık 689 milyon 740 bin dolarla altıncı, İspanya 626 milyon 403 bin dolarla yedinci, Polonya 535 milyon 262 bin dolarla sekizinci, Romanya 448 milyon 794 bin dolarla dokuzuncu, Belçika ise 322 milyon 707 bin dolarla 10’uncu sırada yer aldı.

Ambargonun yarattığı fırsat etkili oldu

Türkiye otomotiv  yan sanayi endüstrisinin Rusya’ya ihracatında gözlenen yüzde 51,4’lük yüksek artış oranını değerlendiren Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın Rusya’ya batının uyguladığı ambargonun Türkiye otomotiv endüstrisinin bu ülkeye ihracatının artmasında önemli bir faktör olduğunu söyledi. Batı ülkeleri ve diğer bazı devletlerin Rusya’ya uyguladığı ekonomik ambargoların Rusya pazarında bazı ürün ve hizmetler için boşluk yaratmış olabileceğine dikkat eçen Yalçın “Bu boşluk Türkiye gibi ambargo uygulamayan ülkelerin firmalarına yeni iş fırsatları sunuyor. Türk otomotiv yan sanayi ürünleri ambargo nedeniyle pazara giremeyen Batılı rakiplerin yerini alabilir” dedi.

Rusya’yı alternatif kaynaklara yönlendiriyor

Ambargoların Rusya’nın tedarik zinciri yapılanmasını etkileyerek alternatif kaynaklara yönelmeye de neden olabildiğini söyleyen Yalçın bu tablonun yaratacağı avantajlara da değindi.  Yalçın şöyle konuştu:

“Türkiye coğrafi yakınlığı ve mevcut ticaret ilişkileri nedeniyle bu alternatifler arasında önemli yer tutuyor. Rusya’ya ambargo Türkiye ve Rusya arasında politik ve ekonomik yakınlaşmayı teşvik edebilir. Bu durum ikili ticaret anlaşmalarını güçlendirerek otomotiv yan sanayi ürünlerinin ihracatını artırabilir. Ambargolar Rusya pazarında fiyatları ve talebi etkileyebilir. Türkiye’nin rekabetçi fiyatlandırması ve ürün çeşitliliği Rusya’nın ihtiyaçlarını karşılamada avantaj sağlayabilir.”

Ekimde otomotivin hızını yüksek faiz de kesemedi