68 yaşındaki Bill Gates 94 yaşındaki milyarder arkadaşı Warren Buffett'ın hâlâ altı gün ofise geldiğini belirterek 'Umarım sağlığım izin verir de, ben de 20-30 yıl daha aktif olarak çalışabilirim' diyor.

Bill Gates için tam zamanlıdan daha az çalışma düşüncesi “kulağa korkunç geliyor.” 68 yaşındaki Gates daha yeni 94 yaşını kutlayan Berkshire Hathaway’in Başkanı ve CEO’su olarak görev yapan ve yakın zamanda emekli olmayı planlamayan Warren Buffett’ın izinden gitmeyi umduğunu söyledi. CNBC Make It’e konuşan Gates “Arkadaşım Warren Buffett hâlâ haftanın altı günü ofise geliyor. Umarım sağlığım Warren gibi olmama izin verir” dedi.

Microsoft’un kurucu ortağı hâlâ yapmak istediği çok şey olduğunu söylüyor. Microsoft için “teknoloji danışmanlığı”na devam ediyor ve zamanının çoğunu Forbes’un tahminlerine göre şu anda 128 milyar dolar olan net servetini özellikle hastalık, yoksulluk, iklim değişikliği ve sağlık ve eğitime erişim gibi en acil olarak gördüğü küresel sorunlara yönelik potansiyel çözümleri finanse etmek için kullanıyor.

Bu konular Gates’in son projesinin odak noktasını oluşturuyor: Netflix’te yayınlanacak beş bölümlük “What’s Next? Bill Gates ile Gelecek” adlı beş bölümlük Netflix belgesel dizisinin prömiyeri 18 Eylül’de yapılacak.

Gates “Bill & Melinda Gates Vakfı önümüzdeki yıl 25. yıldönümünü kutlayacak. Çocuk felcinden, sıtmadan kurtulamadık. Bu konularda çok ama çok kararlıyım. Çocuk ölümlerini yeniden yarı yarıya azaltarak 5 milyondan 2,5 milyona düşürmek istiyoruz” dedi.

Gates iş yükünü önemli ölçüde hafifletmek için mümkün olduğunca uzun süre beklemek istemesinin en büyük nedenlerinden birinin de bu olduğunu söylüyor. Ona göre bu “sağlığı elverirse en az 10 yıl bu seviyede çalışmak” anlamına geliyor: “Umarım 20 ya da 30 yıl gibi bir süre olur.”

Gates’in öğrenmesi yıllar süren iş dersi

Gates’in şu anki çalışma düzeyi tek başına Microsoft’u kurmaya ve ardından bir teknoloji devi haline getirmeye odaklandığı kariyerinin ilk dönemlerindeki yoğunluğun çok uzağında.

“Artık o kadar çok çalışmıyorum” diyor ve ekliyor Gates: “20’li yaşlarımda hafta sonlarına ve tatillere inanmazdım. Bu yüzden kendimi nasıl zorladığım biraz kontrolüm dışındaydı.”

Çalışanlarının da benzer bir tutum sergilemesini bekliyor. Hatta 2016’da BBC’ye verdiği demeçte, “insanların ne zaman geldiğini ve ne zaman ayrıldığını görebilmek için” çalışanların plaka numaralarını bile ezberlediğini söylemişti.

Gates’i çalışanlarına ve kendisine karşı daha yumuşak davranması gerektiğine ikna eden Buffett oldu. Milyarder yatırımcı Gates’e ciddi bir iş insanı olmak için “programındaki her dakikayı doldurmak” zorunda olmadığını ve kendi zamanını kontrol etmenin daha önemli olduğunu söyledi. Gates bunu 2017’de Buffett ile ortak bir röportajda gazeteci Charlie Rose’a açıkladı. Buffett aynı röportajda “İstediğim her şeyi satın alabilirim ama zamanı satın alamam” dedi.

Gates geçen yıl Kuzey Arizona Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde öğrencilere “Keşke daha önce birileri bana ihtiyaç duyduğumda ara vermem gerektiğini söyleseydi” diyerek yöntemlerini değiştirdiğini söyledi. Bugün artık boş zamanlarından gerçekten keyif aldığını, eğlenmek için tenis oynadığını, gerçek tatiller yaptığını, boş zamanlarında günde üç saate kadar kitap okuduğunu söyledi.

Gates’in hakkında daha fazla bilgi edinmek istediği ilginç konular da hiç az değil: “Dün Alzheimer hastalığı üzerine çalıştım. Entelektüel olarak, güncel kalmak açısından sadece yapay zeka konusu bile çok zaman alıyor. Ama yine de inanılmaz derecede tatmin edici.”