Rekabet Kurulu Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ'ye 155,5 milyon lira, Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 30,6 milyon lira idari para cezası kesilmesini kararlaştırdı. Uzlaşma sonucunda ödenecek cezada indirim yapıldı.

Rekabet Kurumu aralarında anlaşarak çalışanlarının iş seçme özgürlüğünü kısıtlayan ilaç şirketlerine ceza kesti.  Kurumun internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ ile Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ’ye yönelik soruşturma sonuçlandı. Şirketler rekabet kurallarını ihlal edip etmediklerinin tespiti için yürütülen soruşturmada uzlaşma metinleri gönderdi. Kurul bunun üzerine rakipleriyle iş gücü piyasasında birbirlerinin çalışanlarını işe almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yaptıkları ve bu yolla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettikleri gerekçesiyle Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ’ye 155 milyon 488 bin 332 lira, Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 30 milyon 593 bin 234 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ayrıca soruşturma anılan teşebbüsler bakımından uzlaşmayla sonlandırıldı.

Kurul aynı soruşturmada daha önce GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 33 milyon 321 bin 564 lira, Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 184 milyon 363 bin 976 lira idari para cezası uygulamış ve soruşturmanın bu teşebbüsler için uzlaşmayla sonlandırılmasına karar vermişti.

Uzlaşmada ne kadar indirim yapılıyor?

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a göre uzlaşma mekanizması açık ve ağır ihlaller dahil tüm rekabet ihlallerinde uygulanabiliyor. Uzlaşma mekanizması ihlali gerçekleştiren taraf için önemli bir fırsat yaratıyor. Uzlaşma usulünde kanunu ihlal edene  idari para cezasında minimum yüzde 10 olmak üzere yüzde 25’e kadar indirim uygulanabiliyor.

Rekabet Kurumu’ndan fiyatları yüzde 200 artıran tavukçulara dev ceza

Nestle Türkiye iki ayda ikinci kez Rekabet Kurulu’nun radarına takıldı