Küresel iklim değişikliği bu yıl tüm dünyadakinin aksine Türkiye’de hububat rekoltesini olumsuz etkilememişe benziyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal “Bugünlerde bereketli bir üretim sezonu yaşıyoruz” dedi. ‘ 2023 yılının çok bereketli bir hasat sezonu olduğunu ifade eden Güldal’a göre uzun yıllardan sonra gerçekten Türkiye’nin son 30 yılda görmediği bir buğday, arpa rekoltesi var. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal 2022 yılında verimin arttığını belirterek şunları söyledi: “Bu yıl ise çok daha çok bereketli bir dönem yaşanıyor. 21 milyon ton buğday, 8,5 milyon ton arpa, 8,5 milyon ton mısır üretimimiz söz konusu. 2023’te rekolte de rekor yılımız oldu.”
Türkiye önemli üretici
Türkiye son 5 yılda Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine verilerine göre ortalama 19,7 milyon ton yıllık buğday üretimi ile dünyanın sayılı buğday üreticisi ülkeleri (Avrupa Birliği, Çin, Hindistan, Rusya Federasyonu, ABD, Kanada, Ukrayna, Pakistan, Avustralya ve Arjantin ile birlikte) arasında.
Dünyada buğday ve arpa üretimi düşüyor
Uluslararası Tahıl Konseyi’ne (IGC) göre dünyada 2023/2024 sezonunda tahıl rekoltesi bir önceki yıla göre 40 milyon tonluk artışla 2 milyar 294 milyon tona ulaşacak. IGC artışın mısır ve sorgum rekoltesindeki artıştan kaynaklandığını, buğday ve arpa üretiminde ise düşüş olacağını ifade etti.
Gündem tahıl koridoru
Genel Müdür Güldal’a göre gıdanın temeli hububat yani tahıl ve onun başında da buğday geliyor. Buğdayın anavatanının Türkiye olduğunu belirten TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal şunları söyledi:
“Bizim en birinci ürünümüz, dünyada da en stratejik üründür. Neden stratejik diyoruz? Rusya- Ukrayna savaş çıktığı zaman ne konuşuldu. Tahıl koridoru. Hiç kimse başka bir ürünün koridorunu sormuyor. Tahıl koridoru dünyanın en önemli gündem maddelerinden bir tanesi. Çünkü gıdanın en temelinde buğday var. Bu sebeple olmazsa olmaz yetmezse kısıtlı olursa açlık veya işte yetersiz beslenme olur.”
Toprak Mahsulleri Ofisi olarak ana görevlerinin hububat olduğunu dile getiren Güldal, sektöre ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Başta hububat, tahıl grubu dediğimiz buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik, mısır gibi ana ürün gruplarında 17 ürünle ilgili üretici bazında regülasyon yaptıklarını aktaran Güldal, “Bunlar dışında Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bize verilen görevler vardır. Fındık Karadeniz için çok önemli biliyorsunuz. Kuru üzüm başta Manisa olmak üzere Ege Bölgesi için çok önemli ve değerlidir. Bir dönem Aydın’da Kuru İncir, Malatya’da Kuru Kayısı alım görevi yaptık. Bunların dışında da yine istisna ekstra görevlerimiz var” diye konuştu.