Michael Burry, Nasdaq 100 ve S&P 500’ün çökeceği varsayımıyla 1.6 milyar dolarlık satım opsiyonu aldı. Burry 2008’de konut piyasasının dünyayı krize götüren çöküşünü önceden görmüştü.

ABD’de 2008 ekonomik krizini anlatan “The Big Short” adlı kitap ve aynı isimle çekilen filmle ünlenen Michael Burry, borsanın çökeceğine dair 1,6 milyar dolarlık bahse girdi. 2008’de konut piyasasının dünya ekonomisini krize sürükleyen büyük çöküşünü doğru tahmin etmesiyle ünlenen “Big Short” yatırımcısı Michael Burry, Wall Street’te çöküş bekliyor ve ona göre pozisyon alıyor.
ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu (SEC) verilerine göre Burry, düşüş bahislerini S&P 500 ve Nasdaq 100’e karşı yapıyor. Burry’nin fonu Scion Asset Management, S&P 500’ü takip eden bir fona karşı 866 milyon dolarlık, Nasdaq 100 şirketlerinden oluşan bir fon olan Invesco QQQ Trust ETF’ye karşı 739 milyon dolarlık satım opsiyonu satın aldı. Yani borsaların çöküşüne 1.6 milyar dolar koydu.

İngiltere’de Wilko’nun iflası domino etkisi korkusu yarattı

Satım opsiyonu ne anlama geliyor?

Satım opsiyonları, varlıkların belirli bir tarihte ya da öncesinde sabit bir fiyattan satılması için yapılan bir anlaşma ve genellikle satıcının piyasa hakkında düşüş yönünde veya kötümser bir bakış açısına sahip olduğunu gösteriyor.
Ancak SEC verileri Burry’nin şirketinin opsiyonlar için ne kadar ödediğini veya bunları ne zaman satmak zorunda kalacağını açıklamıyor. Sonuç olarak, Burry’nin ekibi ana endekslere karşı milyar dolarlık bir bahse girmiş görünse de, opsiyonlar için ödenen rakam daha düşük olabilir.

Küresel piyasalarda resesyon korkusu güçleniyor

Edinilen bilgiye göre Burry, portföyünün yüzde 90’ından fazla bölümünü bir piyasa çöküşüne yatırım yapmak için kullanıyor. Ancak Burry’nin bu yıl hisse senedi seçimlerinde yükseliş ve düşüş arasında bocaladığı görülüyor. Ocak ayında 1,4 milyon takipçisine şifreli bir “Sat” mesajı tweetleyen Burry ancak mart ayının sonunda geri adım atarak “Sat demekle hata ettim” dedi. Nitekim S&P 500 ve Nasdaq 100 bu yıl şimdiye kadar sırasıyla yüzde16 ve yüzde 38 değer kazandılar.

Burry’i anlatan film çekilmişti

Burry 2008’de subprime kredi krizini, çok sayıda büyük finansal kuruluşun çöküşünü ve ardından gelen küresel krizi tahmin ederek aldığı pozisyonlardan büyük karlar elde etti. Bu olay Michael Lewis tarafından “The Big Short: Inside the Doomsday Machine” adlı çok satan kitabında anlatıldı ve daha sonra Burry’nin Christian Bale tarafından canlandırıldığı bir filme uyarlandı.

Çin’den çıkıyor

Burry’nin fonu bugün ABD’deki bir dizi bölgesel bankadaki hisselerini de elden çıkarıyor. TC Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 2008-2014 yılları arasında çalıştığı First Republic Bank’ın (FRC) 150 bin hissesinin yanı sıra Huntington Bank PacWest (PACW) ve Western Alliance (WAL) hisselerini de sattı. Bu satışların JPMorgan Chase’in Mayıs ayında First Republic Bank’ı (FRC) devralmasından önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiği belli değil.

Burry ayrıca Çin borsasında da rotasını değiştirerek yılın ikinci çeyreğinde JD.com (JD) ve Alibaba (BABA) hisselerini elinden çıkarttı. Burry ve Scion’daki ekibinin hisse portföyünün yaklaşık yüzde 6’sı uzun vadeli ve yılın ikinci çeyreğinde Expedia Group (EXPE), MGM Resorts (MGM), CVS (CVS) ve Cigna (CI) hisselerini satın alarak seyahat ve sağlık sektöründe yatırımlarını arttırdılar. Burry ayrıca CNN’in ana şirketi Warner Bros Discovery’nin (WBD) 4,7 milyon ve çevrimiçi ikinci el perakendecisi The RealReal’in de (TRR) 3,3 milyon dolarlık hissesini aldı.

ABD’de faiz 22 yılın en yükseğine çıktı, istihdam yavaşladı

S&P’yi geride bıraktı

Ancak finans çevrelerinde Michael Burry’nin düşüşe ilişkin tahminleri genellikle iyimser tahminlerinden daha fazla dikkat çekiyor. Bir kerelik büyük kazanç gelecekteki getirileri garanti etmese de Burry’nin hayli iyi bir yatırım geçmişi var. Sure Dividend tarafından yapılan bir analize göre, Scion’un son 3 yılda (Mayıs 2020 ile Mayıs 2023 arasında) tavsiyelerine göre pozisyon alan yatırımcılar S&P 500’ün yüzde 12 olan yıllık getirisine karşı yüzde 56 kazanacaklardı.