TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 büyüdü, çeyreklik bazda ise yüzde 0,2 daraldı. 2. çeyrek için yüzde 0.1 olarak açıklanan büyüme oranı ise yüzde 0,2 daralma olarak güncellendi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri de Türkiye ekonomisinin teknik anlamda resesyona yani durgunluğa girdiğini ortaya çıkardı. TÜİK’e göre Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 ile beklentilerin altında büyürken,  mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daraldı. Yılın 2. çeyreğine ilişkin verilerle ilgili de güncelleme yapan TÜİK daha önce yüzde 2,5 olarak açıkladığı geçen yılın aynı dönemine göre büyüme oranını yüzde 2,4’e çekti. Yılın ilk çeyreğine göre yüzde 0,1 olarak açıklanan ikinci çeyrek büyüme verisi ise yüzde -0,2 olarak güncellenince Türkiye ekonomisinin iki çeyrek üst üste daraldığı anlaşıldı.

Ekonomi literatüründe bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel ekonomik faaliyet düzeyinde ortaya çıkan ılımlı daralma “teknik durgunluk” olarak tanımlanıyor.

AA Finans’ın anketine katılan ekonomistler, büyümenin yüzde 2,64 olmasını bekliyordu. Yılın 2. çeyreğine ilişkin daha önce yüzde 2,5 olarak açıklanan büyüme oranı yüzde 2,4’e revize edildi. GSYH’nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla dolar bazında 357 milyar 989 milyon dolar olarak gerçekleşti.

En hızlı büyüyen sektör inşaat

Sektörlere bakıldığında inşaat yüzde 9,2, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 6,2, tarım sektörü yüzde 4,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5, ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar yüzde 2,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 2,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve hizmetler yüzde 1,4 büyüdü. Diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,4, sanayi sektörü yüzde 2,2, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 0,3 daraldı.

Hane halkı tüketimi yüzde 3,1 arttı

Yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,8 azaldı. Mal ve hizmet ihracatı, yüzde 0,8 artarken ithalat yüzde 9,6 azaldı.

İşgücü ödemeleri, 3. çeyrekte yüzde 76,3 arttı. İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı yüzde 36,4 oldu. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 31,9’du.

Ekonomide sıkılaşma ikinci çeyrekte büyümeyi yavaşlattı

OVP’de enflasyon hedefi yükseldi, büyüme hedefi düştü