Türkiye’de fabrika kurmaya hazırlanan Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, LinkedIn üzerinden hem Manisa fabrikası hem de İstanbul operasyonları için iş ilanı yayınladı. BYD Avrupa’nın resmi LinkedIn hesabına göre Çinli şirket Türkiye’de İstanbul ve Manisa için iş ilanlarına çıktı.
Markanın iş ilanlarında, Manisa için “işe alım uzmanı, İK yöneticisi, kıdemli danışman, iş sağlığı ve güvenliği mühendisi ile bordro uzmanı” alanlarında pozisyonları başvuruya açtığı görülüyor.
Marka ayrıca İstanbul için “yedek parça stok kontrol ve bayi destek uzmanı, mali kontrol ve raporlama uzmanı, satış sonrası değer zinciri sorumlusu, satış muhasebe uzmanı ve kıdemli İK uzmanı/İK yöneticisi (Çince konuşan)” gibi pozisyonlar için ilan verdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Çinli firmaların yatırım planlarında sorun yok
Bu arada Bloomberg’de yayınlanan Çin yönetiminin elektrikli otomobil üreticilerine “teknolojilerinin yurt içinde kalmasını sağlama çağrısında bulunduğu” iddiaları üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı açıklama yaptı. Buna göre BYD ve Chery ile Türkiye’de fabrika yatırımları için yürütülen müzakerelerde herhangi bir aksaklık beklenmiyor. Bakanlık, BYD ile 8 Temmuz’da imzalanan anlaşmaya göre planlanan yatırım sürecinin sorunsuz ilerlediğini ve diğer Çinli firmalarla görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.
Batı ülkeleriyle ekonomik ve ticari anlamda sıkıntı yaşayan Çin, Türkiye’deki pazar çeşitliliğini artırma ve bu pazarlardaki etkinliğini geliştirme stratejisiyle ticari ilişkileri bir üst seviyeye taşımaya başlamıştı.
Bu kapsamda temmuz ayında dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, Türkiye’de yatırıma yönelik anlaşma imzalanmıştı.
Anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.
BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika CEO’su Stella Li de Türkiye’ye sadece bir üretim tesisi inşa etmeye gelmediklerini belirterek, “Türkiye’yi geleceğin teknolojisinin merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmek istiyoruz” demişti.
Türkiye’deki üretimin detaylarına değinen Li, “Yani yaklaşık 8 ila 12 farklı model arasında bir üretim üzerinde konuşuyoruz. Bu yüzden burada daha fazla model üretebilme ve kendimizi burada yerelleştirebilme şansını yakalamak istiyoruz” şeklinde konuşmuştu.