Çaya yüzde 9,8 zam geldi. Benzine bu gece gelecek 1 lira 32 kuruşluk zam sonrası benzinin litre fiyatı İstanbul’da 28,02 TL’ye, Ankara’da 28,48 TL’ye, İzmir’de 28,59 TL’ye yükselecek

Çay ve benzin bugün zam kervanına takılan ürünler oldu. 8 Haziran’da çaya yüzde 43-45 aralığında zam yapan Çaykur, bugün itibarıyla yüzde 9,8 oranında bir zam daha yaptı. Benzin fiyatlarına ise bu gece 1 lira 32 kuruş zam geliyor.

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) yetkilileri, asgari ücret ve memur maaşları sonrası artan işçilik giderleri ile akaryakıta gelen fiyat artışları sonrası artan taşıma ve nakliye giderlerinden dolayı Çaykur’un “zarar etmemek’ için zam yaptığını savundu. Çaykur’un en çok tüketilen markası Tiryaki’nin kilogram perakende fiyatı haziran başında yapılan zam sonrası 97,8 TL’den 141,5 TL’ye çıkmıştı. Bugünkü yüzde 9,8’lik zamdan sonra Tiryaki çayın kilo fiyatı 155 lirayı aştı. Böylece çay fiyatları 5 hafta içinde toplam yüzde 58 oranında artmış oldu.

Çaya eylülde yüzde 10 zam daha geliyor

Çaykur’un bugünkü yüzde 9,8’lik zammı sonrası özel sektörün de en az yüzde 5 oranında zam yapması bekleniyor. Ancak beklentilere göre çaya gelen zamlar bunlarla da sınırlı kalmayacak. Artmaya devam eden maliyetler nedeniyle üreticilerin özel sektöre sattığı çayın ucuz kalmaması için Çaykur’un kuru çay fiyatlarında bir zam daha yapması bekleniyor. Bu zammın da yüzde 10 oranında olacağı öngörülüyor.

Çay haziranda zam şampiyonu olmuştu

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre haziranda yüzde 14,93’lük ortalama fiyat artışıyla “çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri” zam şampiyonu ve yıllık yüzde 53,92’lik gıda enflasyonunu en çok artıran ürün grubu olmuştu.

Akaryakıt ve otogaza KDV zammı geldi

Benzin geceyi bekliyor

Dolar kurundaki ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle akaryakıt ürünlerinde fiyat artışı son dönemde hızlandı. Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 1 lira 32 kuruş zam gelecek. Motorinde ise bu gece zam beklenmiyor. Benzin ve motorine önümüzdeki günlerde yaklaşık 40 kuruş da ÖTV artışı kaynaklı zam gelecek.

Yeni fiyatlar ne olacak?

Bu geceki zamla birlikte benzinin litre fiyatı İstanbul’da 28,02 TL’ye, Ankara’da 28,48 TL’ye, İzmir’de 28,59 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 26,32 TL, Ankara’da 26,80 TL, İzmir’de 26,98 TL seviyesinde bulunuyor. Fiyatlar, rafineri uzaklığı ve kâr marjına göre iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

Vergi tsunamisi: İçki, sigara, MTV, Kurumlar Vergisi ve akaryakıta aynı gün zam

Seçim sonrası zam yüzde 41’e ulaştı

14 Mayıs’taki seçim öncesinde litre fiyatı İstanbul’da benzinde 19,81 TL, motorinde 18,58 TL idi. Seçim sonrasında geçen iki ayda zam oranı benzinde yüzde 41,4, motorinde yüzde 41,7 oldu. Bu dönemde dolar kuru, 19,60’dan  26,20’ye kadar yükseldi.