Türkiye bu yılı “aile yılı” ilan etti; ailelerin daha çok çocuk yapmasını teşvik için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir de bakanlar arası komisyon bile kuruldu.
Bütün bu çabanın sebebi, Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın uzun yıllardır yaptığı üç hatta dört çocuk çağrılarının işe yaramaması. Türkiye’de kadınlar giderek daha az doğurmaya devam ediyorlar ve çoktan nüfusun kendini yenilemesi için gereken kadın başına en az 2,1 çocuk ortalamasının altına indik.
Bir zamanlar nüfus artışını sınırlamak için ailelere birden fazla çocuğa sahip olmayı yasaklayan Çin, bizim Türkiye’de yaşadığımız sıkıntıyı çok daha önceden yaşamaya başladı.
Vatandaşlarının daha fazla çocuk sahibi olması için denemedikleri kalmadı ama hayır, Çin’de de kadınlar giderek daha az ve daha az çocuk sahibi oluyor.
Dün açıklandı, Çin’de geçen yol 9 milyon 540 bin bebek doğmuş. Ama buna karşılık 10 milyon 930 bin kişi ölmüş. Yani Çin’de nğfus artış hızı negatif. Bu sadece geçen yıla özgü bir durum da değil, son üç yıldır Çin’de ölenlerin sayısı doğanlardan daha fazla.
Bu durumun çarpıcı sonuçları var. The New York Times’ın yazdığına göre hastanelerin kadın doğum üniteleri kapanmaya başlamış; bebek maması saten fabrikalar üretimi düşürmüş, binlerce çocuk yuvası kapanmış, 2023 yılında 170 bin ana okulu öğretmeni işini kaybetmiş.
Nüfusun artmamasının ve giderek yaşlanmasının beraberinde getireceği ciddi ekonomik sorunlar var. Bunların başında ülkenin sosyal güvenlik, yani emeklilik sisteminin yaşayacakları geliyor. Orası Çin olduğu için orada ölçek çok daha büyük kuşkusuz ama benzer sorunları Türkiye de yaşıyor ve yaşayacak.