Çinli tüketicilerin harcamalarını kısmasıyla birlikte borsada işlem gören dünyanın en tanınmış lüks şirketlerinden bazılarının piyasa değeri hızla düşmeye ve en seçkin markalar bile bu durumdan olumsuz etkilenmeye başladı.
Louis Vuitton ve Christian Dior’un sahibi Bernard Arnault’nun lüks devi LVMH’nin yılın ilk yarısındaki satışları, Çin’in hakim olduğu Japonya hariç Asya bölgesinde bir önceki yıla göre yüzde 10 düştü. Salı günü geç saatlerde yayınlanan sonuçlara göre, bu satışların ikinci çeyrekte yüzde 14 azalmasıyla düşüş hızlanıyor gibi görünüyor.
Mücevherat ve lüks otel konaklamalarını da içeren LVMH hisseleri çarşamba günü yüzde 4,7 değer kaybederek ekim ayından bu yana en büyük tek günlük düşüşünü yaşadı. Hisse senedi cuma günü öğleden önce Paris’te kayıplarının bir kısmını telafi etmişti ancak kazançlar açıklanmadan önce hâlâ yüzde 4.4 aşağıdaydı.
Lüks sektörünün öncü kuruluşundan gelen rakamlar, salı günkü kapanış seviyesinden yüzde 3 düşen Prada hisseleri üzerinde de soğuk bir duş yarattı. Hong Kong borsasında işlem gören şirket gelecek hafta yarı yıl sonuçlarını açıklayacak.
CMC Markets Baş Piyasa Analisti Jochen Stanzl CNN’e verdiği demeçte, “Şimdilik (lüks) piyasa, yatırımcıların lüks markaların daha geniş ekonomik gerilemelerden korunan güvenli bir liman yatırımı olduğuna dair bir zamanlar sahip oldukları inancı yeniden değerlendirmeleri nedeniyle dalgalı seyrediyor” dedi. Reuters’a göre, Avrupa’nın en büyük 10 lüks şirketi mart ayından bu yana piyasa değerlerinden 250 milyar dolar kaybetti.
LVMH’nin Çin’deki talihindeki düşüş, kuyumcu Cartier’in sahibi Richemont ve Alman otomobil üreticisi Porsche tarafından bildirilen dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki satışlardaki keskin düşüşlerle örtüşüyor.
Haziran sonuna kadarki üç aylık dönemde Çin, Hong Kong ve Macao’daki satışları bir önceki yıla kıyasla yüzde 27 düşen Richemont, düşüşün temel nedeninin “düşük tüketici güveni” olduğunu söyledi. Benzer şekilde Porsche de kısmen Çin’deki “lüks segmentteki zayıf talebi” gerekçe gösterdi.
Bir başka lüks otomobil üreticisi olan Mercedes-Benz de cuma günü satışlarında daha küçük de olsa bir düşüş olduğunu açıkladı. Otomobil bölümünün geliri ikinci çeyrekte yüzde 4 düşen şirketten yapılan açıklamada, “Çin pazarı hafifçe daraldı; Çin’deki premium ve lüks segmentteki pazar durumu zayıf kaldı” denildi.
Bu arada Gucci’nin sahibi Kering yılın ilk altı ayında Çin’deki gelirlerinde “belirgin bir yavaşlama” olduğunu ve “Kuzey Amerika ve Avrupa’da trendlerin büyük ölçüde iyileşmediğini” açıkladı.
Hermes Birkin el çantaları sayesinde yırttı
Ancak Hermes bu eğilimi tersine çevirdi. Fiyatları 10 bin ila yüz binlerce dolar arasında değişen Birkin el çantaları ve ipek eşarplarıyla tanınan şirket, Japonya’yı hariç tuttuğu Asya bölgesindeki tüm ülkelerde yılın ilk yarısında satışların arttığını rapor etti.
Çin’de yavaşlamanın ayak sesleri
Kazanç raporları, pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından birinci sınıf ürünlere yönelen ve lüks sektördeki büyümeyi artırmaya yardımcı olan Çinli müşterilerin harcamalarındaki çarpıcı bir dönüşü yansıtıyor. Görünen o ki, Çin’in bocalayan ekonomisi nihayet cebi en dolu tüketicilere bile hitap eden birçok markaya zarar veriyor. Ülke, tüketici harcamalarındaki durgunluk ve emlak sektöründe süregelen çöküşten yerel yönetimlerde artan borç krizine kadar bir dizi sorunla boğuşuyor.
Geçen hafta açıklanan resmi verilere göre Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,7 büyüyerek ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldı ve 2023’ün ilk çeyreğinden bu yana en zayıf büyümeye işaret etti.
Çin’in ekonomik yavaşlaması tüm alışveriş yapanları eşit derecede etkilemiyor olabilir ancak danışmanlık şirketi Bain & Company’nin küresel mali kriz sırasında ABD’de yaşananlara benzer şekilde “lüks utancı” olarak adlandırdığı durum, zenginlerin gösterişli alışverişlerini frenliyor gibi görünüyor.