ABD'li dev banka Citi Türkiye'nin üçüncü çeyrekte daralacağını, dördüncü çeyrekte ise zayıf olacağını öngörerek ekonomide beklenmedik bir yavaşlamanın erken gevşeme riskini artırabileceğine dikkat çekti.

ABD merkezli bankacılık devi Citi dün açıklanan Türkiye ekonomisinin ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte daralacağını, dördüncü çeyrekte ise zayıf olacağını öngördüğünü açıklayan dev banka “Türkiye ekonomisinde beklenmedik bir yavaşlama erken gevşeme riskini artırabilir” olarak belirtti.

Türkiye ekonomisi 2024 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,5 büyüme gösterdi. Verilere göre çeyreklik bazda da yüzde 0,1’lik sınırlı bir büyüme izlendi. Ekonomistler gayri safi yurtiçi hasılanın bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3 arttığını tahmin ediyordu. Bir önceki çeyrekte yıllık büyüme yüzde 5,3 olarak kaydedilmişti.

‘Yıl sonunda politika faizi yüzde 45’e düşer’

Raporu hazırlayan Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), karmaşık bir enflasyonla mücadele süreci ve zorlu bir makroekonomik tablo ile karşı karşıya” yorumunda bulunarak “Sonuç olarak, politika yapıcılar için ortaya çıkan stagflasyon benzeri ortamın yönetimi muhtemelen daha da zorlaşacaktır” ifadesine yer verdiler.

Ekonomistler, beklenenden daha derin bir ekonomik yavaşlamanın, erken bir gevşeme riskini artırabileceği ve vergi gelirleri ile mali konsolidasyon çabalarını zayıflatabileceği konusunda uyarıda bulundular.

“Bu zorlu koşulları göz önünde bulundurarak, TCMB’nin kasım ayına kadar beklemede kalacağını ve yıl sonunda politika faizinin yüzde 45 seviyesinde olacağını öngörüyoruz” değerlendirmesi yaptılar.

Morgan Stanley bu yıl faiz indirimi beklemiyor

Amerikalı yatırım bankası Morgan Stanley, dün açıklanan büyüme ve bugün açıklanan enflasyon verileri sonrası yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de politika faizinin bu yıl değişmesini beklemediği öngörüsünü yineledi. Morgan Stanley’den yavaşlayan iç talep tarafında Merkez Bankası’nın rahat olduğu değerlendirmesi yapılırken, politika faizinde 2024 yılında indirim yapılmayacağı tahmini de korundu.

Bloomberg HT haberine göre, dün açıklanan büyüme ve bugün açıklanan enflasyon verileri sonrası Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük imzalı değerlendirmede, şunlar ifade edildi:

“Bugünkü enflasyon verisi TCMB’nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileri ile büyük ölçüde uyumlu olsa da hizmet enflasyonunun halen yüksek ve yapışkan seyretmesi ve son enerji fiyat artışlarının potansiyel yansımaları, bize göre TCMB’nin sıkı parasal duruşunu sürdürmesine ve iletişimde sıkılaştırma eğilimini korumasına yol açacaktır.”

 Değerlendirmede yavaşlayan iç talebin, aylık enflasyonun ana eğilimi üzerindeki etkisinin, enerji zamları ve okula dönüş fiyatlandırması etkisinin geçmesiyle birlikte, ekim ayından itibaren daha görünür hale geleceği vurgusu yapılırken, “Yıllık enflasyon tahminimizi 2024 yıl sonu için yüzde 42,4 ve 2025 yıl sonu için yüzde 25,2 olarak koruyoruz” denildi.

Global bankacılık devi Türkiye tahminini güncelledi: Enflasyon düşecek, dolar yükselecek

Ekonomide sıkılaşma ikinci çeyrekte büyümeyi yavaşlattı