Kahramanmaraş ve çevre illerdeki depremin etkilerinin giderilmesi ve bölgenin kalkınması için gerekli kaynağın oluşturulması amacıyla getirilen ve yalnızca istisna ve teşviklerden yararlanan şirketleri kapsadığı için iş dünyasında büyük tepkilere neden olan ek vergide (deprem vergisi) ödeme kolaylığı getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı dün yayınladığı tahsilat iç genelgesiyle, ek verginin 12 aya kadar taksitlendirilmesine imkan sağladı. Ancak verginin yarısı geçen ay ödendiği için 12 ay taksit kalan yarısı için geçerli olacak.
Hedef 70 milyar TL. tahsilat
7440 sayılı kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin kanunun 10/27. maddesi ile bir defaya mahsus olmak üzere 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edilen ve vergi matrahından indirilen istisna kazanç ve indirimler üzerinden yüzde 5 ile 10 arasında değişen oranlarda ek vergi hesaplanması ve tahsil edilmesi öngörülmüştü.
Ek vergiyle, deprem hasarlarının bir kısmının karşılanması amacıyla 1 milyon 69 bin Kurumlar Vergisi mükellefinin yalnızca 17 bininden 70 milyar TL’lik tahsilat yapılması hedefleniyor.
Anayasa’ya aykırı tartışması
Kamuoyunda deprem vergisi olarak tanınan ek verginin birincisi taksiti Kurumlar Vergisi beyannamesinin verileceği nisan ayında, ikincisi ise ağustos ayında olmak üzere iki taksitte ödenmesi gerekiyordu. Birçok şirket Nisan ayı taksitini ‘ihtirazi kayıt’ ile ödeyip mayıs ayında ek verginin Anayasa’nın eşitlik ve genellik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Vergi Mahkemesi’nde dava açtı.Yasayla 2022 hesap dönemi nedeniyle beyanname vermesi gereken 1 milyon 69 bin Kurumlar Vergisi mükellefi bulunmasına rağmen bunlardan indirim ve istisnadan yararlanan 22 bin mükelleften 100 Milyar TL tahsili hedeflenerek önerge verilmişti. Meclis Genel Kurulu’nda bazı istisnalar kapsam dışına çıkartılınca, ek vergi mükellef sayısı 17.000’e hedeflenen tahsilat ise70 milyar TL’ye indi.
1999 depreminde vergi uygulaması farklıydı
Devlet deprem vergisiyle şu alanlarda yatırım yap, istisna ve indirim hakkı tanıyorum dediği şirketlerden yararlandırdığı indirim ve istisnanın yüzde 10’nu ek vergi olarak alıyorum diyor. Yani dün verdiği teşvikleri bugün geri almak istediğini söylüyor.
1999 depremi sonrasında da bu tür bir düzenleme 4481 sayılı Kanun ile yapılmıştı. Ancak o zaman bütün Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri kapsama alınmış,