Yapı Kredi'nin satışına ilişkin haber BIST 100 endeksini 11,000 puana çıkardı. Ancak endeks daha sonra bir miktar değer kaybederek günü yüzde 1,45 artışla 10,895.25 puandan kapattı. Dolar ve euro ayakta kalmaya çalışıyor. Altın ise değer kaybetti.

Merkez Bankası’nın süren alımlarına rağmen döviz düşmeye devam ediyor. Dolar günü yüzde 0,07 değer kaybıyla 32,18 TL’den, euro ise yüzde 0,09 düşüşle 34,95 TL’den kapattı. TL mart ayında dolar karşısında yüzde 3,5 ile temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşadıktan sonra nisan ayını yüzde 0,04 ile sınırlı bir değer kazancıyla tamamlamıştı. Mayıs ayının ilk 20 gününde hem euro hem de dolar yatay seyretmeye devam ediyorlar.

Altın rekor seviyeden geriledi

Altın fiyatları ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin şahin söylemleri sonrası piyasaların faiz indirimi umudunu azaltmasıyla rekor seviyeden geriledi. Spot altın haftanın ikinci işlem gününde kapanışı yüzde 0,24 düşüşle 2,4179 dolardan yaptı.  Ons altın ve bankalar arası dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise günü yüzde 0,65 düşüşle 2,496 TL’den kapattı.

Borsada Yapı Kredi hareketliliği

Borsada Yapı Kredi’nin Abu Dhabi First Bank’a satılacağına ilişkin haber akışı endekse yeni rekor getirdi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,26 yükselerek 10.767,34 puandan başlamasının ardından 11.000 puanı aşarak yeni rekora ulaştı. Ancak öğleden sonra görüşmelerde fiyat konusunda anlaşmazlık çıktığına ilişkin haberler ve az da olsa kâr satışlarının etkisiyle endeks günü kazançlarının bir kısmını geri vererek yüzde 1,45 artışla 10,895.25 puandan kapattı. Ancak işlem hacminin 215 milyar 483 milyon TL gibi çok uzun zamandır görülmeyen düzeye ulaşması yükselişin devam edebileceğini  gösteriyor.

TCMB 7 ayda 51 milyar dolar biriktirdi

Hesaplamalar  Merkez Bankası’nın (TCMB) yerel seçimi takip eden yedi haftada 51 milyar dolar ile rekor bir hızda rezerv birikimi yaptığını gösterdi. TCMB’nin swap hariç net rezervi geçen hafta 9,5 milyar dolar arttı. Swap hariç net rezerv geçen hafta eksi 14.1 milyar dolar oldu. Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervi yerel seçimler öncesi hafta olan 29 Mart’ta eksi 65.5 milyar dolar ile dip yapmıştı..

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de önceki gün TL’ye ilginin yüksek olduğunu, TCMB’nin “tarihte eşi benzeri görülmemiş dozda ve hızda” rezerv birikimi yaptığını söylemişti. Şimşek döviz alımının olmaması durumunda  doların 30 TL’nin altına inebileceğini söylemekle birlikte ancak “TL’de aşırı değerlenme de öngörmüyoruz, tüm aşırılıklar risktir” demişti. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek swap kısıtlarının da uzun vadeyi özendirecek şekilde azaltılabileceği mesajını vermişti.

Asya borsaları geriler ve dolar değerini korurken yatırımcılar bu yıl beklenen faiz indirimlerinin zamanı ve büyüklüğüne ilişkin ipuçları için Fed’in son para politikası toplantısının tutanaklarını bekliyor. Piyasalar bu yıl Fed’in 40 baz puan büyüklüğünde faiz indirimine gideceğini fiyatlıyor. Kasımda ise 25 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.

Kripto paralar neden birdenbire yükseldi?

Borsa rekora uçtu, altın hız küçülttü, döviz düşmemek için direniyor