Dünya Bankası, batmadan önce Türkiye’ye yatırım yapan en büyük fonlardan Dubai merkezli Abraaj Capital’in üst yöneticilerinden Selçuk Yorgancıoğlu’na geçmişte yönetiminde yer aldığı Abraaj’ın Türkiye ile ilgili bir projede gerçekleştirildiğini öne sürdüğü usulsüzlükler nedeniyle iki yıl süreyle hak mahrumiyeti cezası uygulayacağını açıkladı.
Kuruluşun web sitesinde yer alan açıklamaya göre hak mahrumiyeti nedeniyle Yorgancıoğlu ve kontrolündeki şirketler iki yıl süreyle Dünya Bankası’nın fonladığı iş ve projelerde yer alamayacak. Açıklamada taraflar arasındaki görüşmelerde Yorgancıoğlu’nun sorumluluğu kabul ettiği ve hak mahrumiyeti cezasından kurtulmak için de belirli bazı yönetişim kurallarını yerine getireceği ifade edildi.
Hak mahrumiyeti cezası Dünya Bankası’nın, iştiraklerinden IFC’nin (International Finance Corporation) finans ettiği projelerde etik standartları yükseltmeye verdiği önemi gösteriyor. Açıklamada IFC’nin de desteklediği projenin Türkiye’de ağırlıklı olarak tüketim ürünleri ve hizmetleri, mali hizmetler, lojistik ve perakende alanında faaliyet gösteren orta büyüklükteki şirketlere yatırım yaptığı edildi. Soruşturma sonunda Selçuk Yorgancıoğlu’nun içinde yer aldığı ekibin, yatırım yapılan şirketlerden birinin mali durumuyla ilgili bilgileri açıklama konusundaki ihmali nedeniyle IFC’nin yanıltıldığı belirtildi. Bu da, IFC tarafından cezalandırılması gereken bir uygulama olarak kabul ediliyor.
Açıklamaya göre cezanın iki yıl gibi kısaltılmış bir süreyi kapsamasında Selçuk Yorgancıoğlu’nun işbirliği, yapmasının, sorumluluğunu kabul etmesinin ve Dünya Bankası’yla ilgili gelecekteki fırsatlardan gönüllü olarak yer almayacağını açıklaması etkili oldu. Selçuk Yorgancıoğlu hak mahrumiyeti cezasının iki yılın sonunda kalkması için kurumsal etik kuralları konusunda eğitim almayı, kontrolündeki şirketlerde kurallarla ilgili eğitim programı uygulamayı ve Dünya Bankası ile tam iş birliği yapmaya devam etmeyi kabul etti.
‘Daha muhafazakar davranabilirdin’ denmiş
Edinilen bilgiye göre taraflar arasındaki görüşmelerde halen kurucu ortağı olduğu Tork Partners adlı danışmanlık şirketiyle yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda danışmanlık hizmeti veren Selçuk Yorgancıoğlu’na soruşturulan “bazı projelerde daha muhafazakâr davranabileceği” söylenmiş. Kendisine ulaştığımız Yorgancıoğlu ise Dünya Bankası ile bir gizlilik anlaşması yaptığı için proje ismi veremeyeceğini söyledi.
Dünya Bankası’nın web sitesinde, Türkiye’de çeşitli internet haber sitelerinde yer alan haberdekinin aksine Yorgancıoğlu’nun hak mahrumiyeti cezası verilen ilk ve tek Türk yönetici olmadığı görülüyor. Kuruluş daha önce de Türk yatırımcılara, şirket yöneticilerine ve şirketlere usulsüz iddiasıyla benzer cezaları vermiş.
Bir dönem ABN Amro başta olmak üzere küresel ve yerel finans kurumlarında yöneticilik yapan Yorgancıoğlu, Abraaj’a katılmadan önce dünyaca ünlü Deutsche Bank’ın Türkiye CEO’suydu.
Çöküş 2017’de başlamıştı
Çöküşünden önce Afrika, Asya, Latin Amerika ve Türkiye’de 14 milyar dolarlık 30 fonu yöneten Abraaj’ın yıldızı 2017’de sönmeye başladı. Fonun yatırımcılarına gönderilen “Abraaj’ın daha çok yatırım almak için varlıklarının değerini şişirdiğine” ilişkin e posta mesajları sıkıntı yarattı. Şirketle ilgili 2018 yılında başlayan soruşturmalar sonucu Pakistanlı kurucusu Arif Naqfi dahil bazı yöneticileri gözaltına alındı. Haklarında aralarında Bill & Melinda Gates Vakfı, Dünya Bankası’nın da bulunduğu birçok yatırımcıyı zarara uğrattıkları ve zimmetlerine para geçirdikleri iddiasıyla dava açıldı. Yine aynı yıl ortak ve yöneticilerden biri olan Selçuk Yorgancıoğlu şirketin yeniden yapılandırılması için eş CEO’luk görevine getirildi.
Davalar sonucunda Naqfi ve yöneticilerden Mustafa Abdel-Wadood para cezasına mahkum oldu ve Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde iş yapmaları yasaklandı. Şirkete daha sonra atanan kayyum çeşitli kıtalardaki birimleri girişim sermayesi şirketlerine sattı. The Economist dergisinde 2019’de yayınlanan bir habere göre tasfiyeden sonra bile Abraaj’ın alacaklılarına 1.2 milyar dolar borcu bulunuyordu.