Anadolu Efes, AB InBev'in Rusya iş kolundaki payını devralarak en büyük biracı oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin ağustos ayında devir işlemine izin vermemişti ancak sunulan yeni modelin kabul edilmesi üzerine Anadolu Efes şirketin tek sahibi oldu.

Anadolu Efes, AB InBev ile Efes Breweries International B.V.’nin, AB InBev’in AB InBev Efes B.V.’deki kontrol gücü olmayan paylarını satın almasıyla ilgili yeni koşullar üzerinde anlaşmaya vardı. Yeni anlaşmaya göre, Anadolu Efes AB InBev’in Rusya iş kolundaki payını devralırken AB InBev ise Anadolu Efes’in Ukrayna iş kolundaki payını devralacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ağustos ayı başında Anadolu Efes’in dünyanın en büyük bira üreticisi Belçikalı InBev ile Rusya’da yüzde 50 eşit ortak olduğu AB InBev Efes BV’te hisse devrine izin vermeyerek ülkenin en büyük bira üreticisi olmasının önünü kesmişti. Ancak gruba yakın kaynaklar sunulan yeni yönetim modelinin kabul edilmesi üzerine devralma işleminin gerçekleştiğini söylüyor. Anadolu Efes’ten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklama şöyle:

“Şirketimiz ile Anheuser Busch InBev SA/NV (“AB InBev”) arasında Nisan 2022’de başlatılan görüşmelerin ardından, taraflar Efes Breweries International B.V. (“EBI”)’nin, AB InBev’in AB InBev Efes B.V.’deki kontrol gücü olmayan paylarını satın almasıyla ilgili yeni koşullar üzerinde anlaşmaya varmıştır. Yeni anlaşmaya göre, Anadolu Efes, AB InBev’in Rusya iş kolundaki payını devralacaktır. AB InBev ise Anadolu Efes’in Ukrayna iş kolundaki payını devralacaktır. Daha önce de belirtildiği gibi, anlaşmanın tamamlanması, belirli koşullara bağlı olup gerekli tüm mercilerden alınacak onaylara tabidir.

AB InBev Efes B.V., işleme ilişkin onay süresi boyunca olağan faaliyetlerine devam edecektir. Onay sürecinin ilerleyebilmesi için işleme ilişkin ek ayrıntıları açıklama olanağımız bulunmamaktadır. Ayrıca, tüm gerekli onayların alınması ve işlemin tamamlanmasına bağlı olarak, şu anda Hollanda merkezli AB InBev Efes B.V.’ye ait olan JSC AB InBev Efes’in (AB InBev Efes Rusya) (sermayesinin yaklaşık %100’üne tekabül eden) tüm hisseleri, Şirketimizin %100 iştiraki olan Türkiye’de yerleşik diğer bir grup şirketine devredilecektir.”

Rusya Anadolu Efes’in ‘en büyük biracının tek patronu’ olmasını engelledi

Anadolu Efes’ten Rusya’da yeni hamle