Ekonomi yönetiminin geçen hafta kalabalık bir heyetle gittiği New York'taki görüşmelerin ardından dört yabancı bankanın ekibinin Türkiye'ye geleceği öğrenildi. Deutsche Bank, JPMorgan, Standard Chartered ve HSBC ekipleri farklı kesimlerle buluşacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığındaki kalabalık bir heyetin geçen hafta New York’ta bankalarla, kredi derecelendirme kuruluşları ve yatırımcılarla görüşmesinin ardından dünyaca ünlü bankacılık devlerinin bu hafta Türkiye’ye geleceği öğrenildi.

Bloomberg HT’nin haberine göre Deutsche Bank, JPMorgan, Standard Chartered ve HSBC ekipleri Türkiye’ye gelerek ekonomi yönetimi ve çeşitli kurumlarla görüşecek. Dört yabancı bankanın ekibinin ekonomistlerle de görüşeceği belirtildi. Türkiye gelecek hafta iki kredi derecelendirme kuruluşu temsilcilerini de ağırlayacak. Standard and Poor’s (S&P) ve Moody’s’in Türkiye ile ilgili temaslarda bulunacağı belirtildi.

Ekonomi yönetimi ne mesajlar vermişti?

Toplantılarda ekonomi yönetimi 2025 için enflasyonun yüzde 20’nin altına geleceği öngörüsünü paylaşırken yüzde 2’nin altında bir cari açık, yüzde 3’ün altında bir bütçe açığı tahminini de paylaşmıştı. Ayrıca ekonomi yönetimi yeni not artırımı beklentilerinin de olduğunu belirtmişti.

Citi’deki toplantıda uzun vadeli bono yatırımcılarının da enflasyon konusundaki beklentiler üzerine sorular sorduğu, bu alanda yatırımcıların uzun vadeli kağıtlara dönük pozisyonlanmayı düşüş netleştikçe artırabileceklerine dair görüş belirttikleri ifade edilmişti.

Toplantılarda Mehmet Şimşek ve Fatih Karahan sunum yaparken yatırımcıların sorularına verdiği yanıtlarda Orta Vadeli Program (OVP) ve atılan adımların sonuçlarına dair yorumlarda bulunduğu belirtildi.

Şimşek: Ülkemizin yatırım çekme potansiyeli yüksek

 

Piyasalarda yüzler gülerken Şimşek’ten dış finansmanda iki başarılı işlem haberi