Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eylül ayı Ekonomik Güven Endeksi verisi ağustosa göre artmakla birlikte ‘iyimserlik sınırı’ olan 100’e ulaşamadı. Ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 94,1 iken, Eylül ayında yüzde 1,3 oranında artarak 95,4 değerini aldı. Yani daha alınacak çok yol var.
Ağustosta yüzde 5,2 düşen Ekonomik Güven Endeksi eylül ayındaki artışa rağmen temmuz seviyesine ulaşamadı. Ancak eylüldeki artış Ekonomik Güven Endeksi’nin yılın en düşük seviyesini geride bırakmasını sağladı.
Veriler temmuz ayındaki zam yağmuruna alışamadığı için ağustosta güveni yerle bir olan tüketicinin artık durumu kabullendiğini gösteriyor. Ağustosta yüzde 15,1 düşen tüketicinin güveninin eylülde yüzde 5 artışla 71,5’a ulaşması eski seviyeler yakalanamamış olsa bile bir miktar toparlanmayı gösteriyor.
Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ise bir türlü artmayan sanayi üretimine rağmen eylül ayında yüzde 0,5 artmış. Keyiflerin en bozuk olduğu sektör ise hizmet sektörü. Eylül’de hizmet sektörü güven endeksi ağustosa göre yüzde 2 oranında düşüşle 113’e gerilemiş. Ağustostaki yüzde 1,7’lik gerileme de “her yer tıklım tıklım, lokantalar dolu, millet para harcıyor” argümanının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Perakendecilerin “işlerimiz düzeliyor” görüşünü destekleyen bir veri de perakende ticaret sektörü güven endeksindeki. Ağustostaki düşüş eylülde yerini yükselişe bırakmış. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 1 artmış. Ancak tüm bu artışlara rağmen Ekonomik Güven Endeksi’nin 95,4 ulaşması TÜİK’in sitesinde belirtildiği gibi genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.