TÜİK’e göre mart ayında 98.8 olan Ekonomik Güven Endeksi nisanda 3.5 puanlık artışla 102.2 oldu. Endeks son olarak geçen yılın Ocak ayında 100 değerini aşmıştı.

TÜİK, Ekonomik Güven Endeksi Nisan 2023 verilerini yayımladı. Kurumun yayınladığı endekse göre dövizde uzun yıllar sonra hortlayan çifte kura, yüzde 50 civarındaki enflasyona, bir türlü düşürülemeyen işsizliğe ve enflasyonun altında kalan yatırım harcamalarına rağmen işler hiç de kötü değil. Ekonomik güven endeksi Mart ayında 98,8 iken, Nisan ayında 3,5 puanlık artışla 102,2 değerini aldı.

Nisan ayında Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre 9,2 puan artarak 87,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,0 oranında artarak 105,1 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,1 oranında artarak 118,1 değerini aldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,3 oranında azalarak 116,2 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,1 oranında azalarak 88,4 şeklinde kaydedildi.

Endeks son olarak geçen yılın Ocak ayında 100 değerini aşmıştı. O tarihten itibaren endeks 100 seviyesinin altında seyretti.

Seçimlere girerken ekonomi ivme kaybediyor

Hesaplama nasıl yapılıyor?

TÜİK web sitesinde Ekonomik güven endeksinin, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olduğunu belirtiyor. Endeks, tüketici güven endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanıyor. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılıyor.

Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanıyor. Bu da son iki haftasında alt endekslerdeki değişikliklerin hesaba katılmadığı anlamına geliyor.

TÜİK’e göre Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.