Temmuzda 318 bin istihdam yaratan ekonomi ağustosta yine frene bastı. İstihdam edilen kişi sayısı yalnızca 1000 artışla 31 milyon 686 bine çıkarken, işsizlik oranı da 0.2 puanlık düşüşle yüzde 9,2'ye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temmuz ayı verileriyle  işgücü piyasasında yaklaşık son 1.5 yıldır gözlenen inişli çıkışlı seyrin sona erdiğine ve ekonominin istihdam yaratamama sıkıntısının azalmaya başladığına ilişkin tespit ağustos ayı istatistikleriyle boşa çıktı. TÜİK’in ağustos ayı Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre temmuzda 318 bin yeni iş yaratan ekonomi ağustosta frene bastı. Ağustosta yalnızca 1000 yeni iş yaratabilen ekonominin ‘istihdam yaratamama sorunu’ndan kurtulamadığı görülüyor. Ağustostaki düşük istihdam artışı sanayideki yavaşlamayı da teyit ediyor.

TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde ‘işim yok’ diyenlerin sayısı 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 56 bin kişi azalarak 3 milyon 223 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık düşüşle yüzde 9,2 oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 12,6 olarak tahmin edildi.
İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yalnızca 1000 bin kişi artarak 31 milyon 686 bine çıkarken, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 48,4 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,6 iken kadınlarda yüzde 31,5 olarak gerçekleşti.

 Genç nüfusta işsizlik yüzde 17,2 oldu

Ağustos verileri iş bulamayan ve daha iyi yaşamak için her fırsatta her şekilde ülke dışına çıkmak isteyen gençlerle ilgili de ciddi bir iyileşme olmadığını da gösteriyor. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puanlık azalış ile yüzde 17,2 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 14,2, toplumun dezavantajlı gruplarından  kadınlarda ise yüzde 22,7 olarak tahmin edildi.

Kadın, işsizlikte de daha mağdur

İş bulmaktan umudunu kesenler artınca işgücüne katılım düştü

İşgücü 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 55 bin kişi azalarak 34 milyon 909 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 53,3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70,9 iken kadınlarda yüzde 36,0 oldu. Bu da  sıkıntının boyutunu gösteriyor.
Ekonomist Doç. Dr. Orhan Karaca da durumun vehametini yansıtan bir sosyal medya  paylaşımı yaptı:


Ağustosta daha az çalıştık
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 1,1 saat azalarak 43,3 saat olarak gerçekleşti.
Nebati: Faizleri arttırsak büyüme duracak, işsizlik artacaktı

Geniş tanımlı işsizlik arttı

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü (geniş tanımlı işsizlik) oranı 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puanlık artış yüzde 23,0 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,3 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %17,5 olarak tahmin edildi.

İstihdamda dalgalı seyir bitmiyor

İşsizlik düştü ama istihdamda dalgalı seyir sürüyor

Ekonomi bazı aylar bir öncekine göre çok büyük sayıda istihdam yaratırken, bazı aylar kımıldamıyor, bazı aylarda ise tam anlamıyla dip yapıyor. 2022’nin ocak ayında, bir önceki aya göre istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 596 bin kişi azalmıştı. Ama bu keskin düşüşün ardından ekonomi 2022 haziran ayına kadar süren bir  tırmanışa geçti. Nisanda 456 bin, mayısta ise 330 bin istihdam yaratan ekonomi sonraki iki ayda frene bastı. Ağustosta 533 binlik zıplayışın ardından  eylül ve ekim önemsiz iniş çıkışlara kapandı. Kasım’da 453 binlik istihdam artışı ve ardından aralıkta 143 binlik düşüş görüldü. 2023 Ocak ayındaki 349 binlik istihdam artışını şubat ve mart aylarında depremin de etkisiyle büyük istihdam düşüşleri izledi. Nisan ayında hem turizm mevsiminin başlaması hem de seçimler öncesi ekonomik hareketliliğin artması nedeniyle istihdamda 526 bin kişilik bir artış görüldü.

İşsizlik Fonu’ndan işverenlerin aldığı para işsiz işçilerin aldığından fazla

Mayıs ayında ise yine inişli çıkışlı patikaya dönüldü ve yaratılan yeni istihdam ancak 63 bin oldu. Haziran ise yeni istihdam bir yana 368 bin kişinin işini kaybettiği ay oldu. Temmuzda yaratılan 318 bin yeni istihdama rağmen çalışan sayısı hala mayıs ayının altında seyretmeye devam ediyor. Ağustos ayında ise temmuza göre neredeyse hiç yeni istihdam yaratılmadı ve çalışan sayısı ‘parlak’ bir ay olan mayısın altında seyrediyor.