Türkiye’de son 2 yılda elektrikli araç sayısı hızla artarken, şarj istasyonları sayısı da 9 bini aştı. İstasyon sayısıyla Avrupa'da ikinciliğe yükselirken, Türkiye'de konutlarda şarj istasyonlarının nasıl konumlandırılacağı ve şebeke gücü de tartışma konusu oldu.

Türkiye’de elektrikli araç sayısı son 2 yılda hızla artıp 38 bine çıkarken, kurulumu yapılan şarj istasyonları sayısı da 9 bini aştı. Bu rakamla Türkiye Avrupa’da en fazla şarj istasyonuna sahip ikinci ülke olurken, yeni taleple birlikte kurulumlar hızla artıyor. Bu ilgi EV Charge Show, Elektrikli Araç Şarj Teknolojisi ve Ekipmanları Fuarı’na da yansıdı. Voli Fuar Hizmetleri tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde 2 – 4 Kasım tarihleri arasında yapılan  fuara 200’den fazla firma katıldı. Geçen yıl ilki tek holde yapılan fuar, oluşan talep nedeniyle bu yıl alanını 2 hole çıkardı.

Şarj istasyonu sektöründe rekabet kızışıyor: Enerjisa Eşarj’ın tamamını satın aldı

Talep fazla, ancak şebekeler yetersiz

Fuarda elektrikli araç şarj çözümlerini tanıtan beefull  firmasının yetkilileri pazardaki gelişimeyi anlattı. Türkiye’nin şarj istasyonu açısından halihazırda Avrupa’da ikinci sıraya geldiği aktaran firma yetkilileri, “Türkiye’de yaklaşık 9 bine yakın şarj istasyonu kuruldu. Aynı şekilde elektrikli araç sayısı da hızla artarak 38 bine çıktı. Talep çok fazla, ancak yetişemiyoruz. Çünkü kurulu gücün yeterli olmaması, maliyetlerin yüksekliği ve şebekelerin hazır olmaması nedeniyle bazı talepler karşılanmıyor” diye konuştu.

Rotalar elektrikli şarj istasyonlarına göre oluşturuluyor

Sitelerden de talep olduğunu ancak alt yapıları hazır olmadığı için her konutun kendi şarj cihazlarını kurmalarına izin verilmediğini belirten yetkililer, bu nedenle sitelerin ortak alanlarına DC denilen hızlı şarj istasyonlarını kurduklarını söyledi. Firma yetkilileri şöyle konuştu: “Sitelerin yanı sıra AVM’lere de  hem yavaş (AC) hem de  hızlı şarj (DC) istasyonları kuruyoruz. Bu yıl firma olarak 400 noktada şarj istasyonu kurmayı hedefliyor. Bunların 100 tanesi DC 300 tanesi AC olacak. Hızlı şarjda bir araç ortalama araç 40 dakika ile 1 saat arasında şarj olurken, yavaş şarjda bu süre daha uzun oluyor.” Sitelerin kurulu gücüne bakıp şarj istasyonu kurmasını öneren yetkililer, “Eğer kurulu güçte yer yoksa elektrik dağıtım firmasından güç artırım talebinde bulunması gerekiyor” dedi.

Siteler ve apartmanlar şarj istasyonlarını konuşuyor

Elektrikli şarj üreticilerine parça temin eden Phoenix Contact Elektronik Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Bora Yurtsever de elektrikli araçların konutlarda oluşturduğu tartışmaya dikkat çekti. Her araç sahibinin ya kendisine ait bir şarj istasyonu olacağını yada dışarıya gidip aracını şarj etmesi gerektiğini ifade eden Yurtsever şöyle konuştu: “Elektrik tüketimi için apartmanlarda ortak bir sistem mi kurulacak? Ortak gider mi olacak? Kim kullanacak? Kullanan nasıl belli olacak, apartman bunu aldığı fiyata mı kullanacak yoksa belli bir karla mı satılacak? Konusu gündeme geldi. Apartman sakinleri konuyu şimdilik tartışıyor.”

Müstakil siteler için çok uygun

Müstakil sitedeki her konut sahibinin kendi sayacına çok rahat kullanabildiğini ifade eden Yurtsever, “Ancak sitelerin kendi içlerinde prosedürün nasıl işleyeceği hala en önemli konu olacak gibi görünüyor” dedi.

Sitelerin önünde iki seçenek var

Hem ticari hem de bireysellere yönelik şarj istasyonu kuran Altunkaya Holding şirketlerinden Phoenix Contakt Elektronik’in Ürün Yönetimi ve İş Geliştirme Müdürü Cenk Fadıllıoğlu da, şarj istasyonunu kurmada talebin daha çok bireyselden geldiğini aktardı. Özellikle villa tarzı yapılar için sistemin çok uygun olduğunu belirten Fadıllıoğlu, “Hatta birde çatıya GES yaptığında neredeyse sıfır maliyetle şarj etme imkanı olacak” dedi. Bazı sitelere yavaş şarjın yanında hızlı şarj imkanı sağlayan ticari şarj istasyonu kurduklarını anlatan Fadıllıoğlu, “Çünkü 100 araç için ev tipi şarj kurmak için yeterli kapasite olmuyor. Uzun vadede Türkiye’de hem sitelerin hem de yada kurumların ihtiyaca göre yeni trafo kurmaları gerekebilir. Burada en düşük trafo fiyatları 10 bin dolardan başlıyor” dedi. Dolayısıyla burada sitelerin önüne iki seçenek çıkacağını belirten Fadıllıoğlu, “Ya kendileri bu maliyetleri karşılayacak isterse site sakinlerine para verecek, yada belli bir gelir kaynağı yaratacak yada kurulum şirketlerine yaptırıp belli bir süre işletmeyi de onlara verecekler. Aynı durum AVM gibi işletmeler için de” dedi.

Her evin ikinci aracı elektrikli olmalı

Akaryakıt fiyatlarının hızla artmasıyla bir evin ikinci aracının artık elektriğe gitmesi gerektiğini belirten Fadıllıoğlu, “Özellikle şehir içinde çok avantajlı. Araçların teknolojileri geliştikçe aldıkları mesafe artıyor. Şehir içinde 350 ila 400 km yol yapıyor. Bu da bir hafta ile iki haftada şarj ihtiyaç duyulması anlamına geliyor” dedi. Hızlı şarjda arabanın şarj hızına göre dolma süresi 20 ila 40 dakika arasında değiştiğini anlatan Fadıllıoğlu, “Ev tipi denilen yavaş şarj üniteleri maksimum 22 KW kadar şarj edebiliyor. Hızlı şarjda ise bu oranlar 50 KW ile 400 KW arasında değişiyor” dedi.

Elektrikli araç şarj istasyonu sayısı bu yıl 10 bine ulaşabilir

Şarj aplikasyonlarını tek çatı altında topluyor

Cenk Fadıllıoğlu, araç şarj ederken normalde her firma için ayrı ayrı aplikasyonların indirilmesi gerektiğini belirterek, firma olarak geliştirdikleri sarJAll uygulamasıyla bunları tek bir uygulama altında topladıklarını söyledi. Böylece trendyol gibi tek bir aplikasyon üzerinden ödeme yapılabilme imkanı sunduklarını anlatan Fadıllıoğlu, “Ayrıca kullanıcılar sistem üzerinden en yakın istasyonu görülebilecekler. EPK’dan onay alır almaz, üyemiz olan firmalarla bu çalışmaya başlayacağız” diye konuştu.