TBMM'den geçen yüzde 25 zam 16 milyona yakın emeklide büyük hayal kırıklığı yaratırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan oranı yükseltse de dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 5 milyon kişi sadece bu zamdan yararlanacak ve maaşları 7  bin 500 TL'nin altında kalmaya devam edecek.

TBMM’den geçen yüzde 25 zam 16 milyona yakın emeklide büyük hayal kırıklığı yaratırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan oranı yükseltse de dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 5 milyon kişi sadece bu zamdan yararlanacak ve maaşları 7  bin 500 TL’nin altında kalmaya devam edecek. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tüm emeklilere memurlarda olduğu gibi 8 bin 77 lira seyyanen zam verilmesinin maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda SGK-Bağ-Kur emekli sayısı 11,8, memur emeklisi sayısı 2,5, emeklilikte yaşa takılanların (EYT’li) sayısı yaklaşık 1 milyon olmak üzere yaklaşık 15,5 milyon emekli var. Emekliye seyyanen 8 bin 77 lira zam verilirse bunun aylık yaklaşık maliyeti 125 milyar lira olur. Bu da bütçe koşulları içinde zorlayıcı bir rakam. O yüzden ben yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masasına imza geldiğinde oranı yüzde 34’e çıkaracağını düşünüyorum” dedi.

Bahçeli’nin ‘makul’ bulmadığı emekli zammı Ak Parti ve MHP oylarıyla geçti: Yüzde 25

‘En düşük emekli maaşı 10 bin 34 liraya çıkacak’

Sosyal Güvenlik Yasası’na bir geçici madde eklenerek zammın revize edilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Batı, “Böylece en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin 34 liraya çıkacaktır. Ancak bu zam dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 5 milyon kişi için geçerli olmayacak. Çünkü zam daha önce yapılan düzenlemeyle sadece dul ve yetim maaşı dışındakileri kapsıyor. Bu da emekli sayısının yüzde 40’ına tekabül ediyor” diye konuştu.

‘Memura seyyanen 3 bin 770 TL hiç yatmayacak’

Bu arada Murat Batı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda memura yapılan 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam kanun henüz yürürlüğe girmediği için dün gece yatan maaşlarda görülmeyeceğini belirterek, “Kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 8 bin 077 TL olarak ödenecek. Ancak seyyanen zam maddesinin yürürlük tarihi 15 Temmuz olması nedeniyle 1-14 Temmuza isabet eden 3 bin 770 TL hiç yatmayacak. Bundan kaynaklı Hazine’nin sağlayacağı toplam tasarruf 13 milyar TL” dedi.

Dr. Murat Üçer anlatıyor: Nedir bu Türkiye’nin ücret-fiyat sarmalı?