Ticaret Bakanlığı ilan platformlarında 1 Eylül'den bu yana verilen satılık emlak ilanlarında, yüzde 100’ün üzerinde artış yapan 545 kişiye 54 milyon 500 bin lira ceza kesti. Sektöre göre, ceza satıcıyı da kapsamalı ve sözleşmelere ‘satıcı, sözleşme süresince fiyatı artıramaz’ ibaresi konulmalı.

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe kayıt dışı, manipülatif ve manipülasyon amaçlı ilan paylaşan 545 kişiye 54 milyon 500 bin lira ceza kestiğini bildirdi. Ceza özellikle ilan platformlarında 1 Eylül’den bu yana verilen satılık emlak ilanlarında, ilanın yayımda olduğu dönemde fiyatında yüzde 100 ve üzeri artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketicileri mağdur edenlere uygulandı. Sektör temsilcileri, bu cezayı ‘sadece sivrisinekleri öldürür, ancak bataklığı kurutmaz’ diye nitelendirdi. Bu konudaki sorunun köklü olarak çözüme kavuşmasının ise ancak ‘tek yetkili emlakçılık sistemi’ ve sözleşmelere ‘satıcı, sözleşme süresince fiyatı artıramaz’ ibaresini konulmasıyla çözüme konuşabileceği belirtiliyor.

Emlakçılar, ilan sitelerine 2’nci el arabadaki gibi düzenleme bekliyor

‘Takip sürecine satıcı da alınmalı’

Bakanlığın verdiği ceza hakkında konuşan İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı ve Bosforce Emlak Kurucu Ortağı Ulvi Özcan, “Yine devletimiz en kolay yolu buldu, cezayı emlakçıya kesti. Devletin piyasada manipülatif fiyat artışı yapanlara karşı bir takip süreci başlatması doğru ve güzel ama takip edilecek olan sadece emlakçı değil, satıcı da olmalı” dedi. Devletin yapması gerekenin yazılı sözleşmenin ibrazını istemesi ve bu sözleşmede ‘satıcı, sözleşme süresince fiyatı artıramaz’ ibaresini koydurması olduğunu da belirten Özcan, “Çünkü müşteri aslında fiyatı döviz cinsinden koyuyor ve emlakçı da bunu ayda bir veya anlaştıkları periyot dahilinde güncelliyor. Bu durumda fiyat arttırılmış gibi görünüyor” dedi.

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı ve Bosforce Emlak Kurucu Ortağı Ulvi Özcan, “Devletin piyasada manipülatif fiyat artışı yapanlara karşı bir takip süreci başlatması doğru ve güzel ama takip edilecek olan sadece emlakçı değil, satıcı da olmalı” dedi.

‘Ceza alanlar ifşa edilmeli’

“Burada esas çözümün emlakçının ‘’kim’’ olduğu belli olmalı ve her önüne gelen emlakçı olmamalı” diyen Özcan şöyle konuştu: “Emlakçılığın nasıl yapılacağı belli olmalı ve devamında kamu eğitimi/denetimi, piyasa eğitimi/denetimi sağlanmalı. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın verdiği cezaları denetimi yapan bakanlık personelleri bile bilmiyor. Bakanlık yetkilileri de verdiği cezaları açıklamıyor. Oysa cezadan kasıt birinin ‘canını yakmak’ olmamalı, cezayı duyurarak başka mevzuata riayet etmeyenlere ‘uyarı’ vermek, başka şikayet edecek olanlara emsal teşkil ettirmek olmalı.’’

Dublörle gurbetçi dolandırdılar: Tapu memuru, avukat ve emlakçılar gözaltında