Kulislere göre en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkartmak için memurlara ya yüzde 85 zam ya da önce 5 bin lira seyyanen, ardından da oransal zam yapılacağı konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, “Memur maaşlarıyla ilgili düzenlemeyi bayram sonrası hızlıca Meclisimizin takdirine sunacağız” dedi. Düzenlemede kesin olan tek konu en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceği. Ancak artışın nasıl yapılacağına ve maaşı 22 bin liranın üzerinde olan memurlar için iyileştirme yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bir bilgi yok.

TGRT Ankara Haber Müdürü Haber Müdürü Ahmet Sözcan’a göre kulislerde en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkartmak için  yapılacak zamla ilgili masada iki formül bulunduğu konuşuluyor.

Erdoğan ilk seçeneği işaret etmişti

Sözcan, “Memurlar için iki formül var. İlk seçeneğe göre, aile yardımı ile 11 bin 848’e çıkan en düşük memur maaşı yüzde 85 artırılacak. Böylece memur maaşı 22 bin liraya çıkacak. İkinci seçenekte ise maaşlara 5 bin lira seyyanen zam yapılması kalan kısmın ise oransal yapılacak zamlarla net 22 bin liraya tamamlanacak” diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Mayıs 2023’te HAK-İŞ Konfederasyonu 15. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “En düşük memur maaşını, en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. Kamu işçilerinde olduğu gibi, en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkartarak, üzerine de enflasyon ve refah payı olarak benzer bir artış yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar, otomatik olarak emekliliklerine de yansıyacak” demişti. Bu da en düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkartılırken ilk seçeneğin tercih edilmesinin güçlü bir olasılık olduğunu gösteriyor.

Akbaşoğlu: İlk kanun teklifi, memur ve emekli maaşlarına zam olacak

22 bin liranın üstü için de çalışma yapılıyor

Sözcan  22 bin lira üstü maaş alan memurlara da özel çalışma yapıldığını belirterek  “En düşük memur maaşının 22 liraya çıkarılmasıyla en yüksek memur maaşının da yükselmesi gerekiyor. Açıkçası dengenin gözetilmesi gerekiyor.” dedi.

Emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek?

Emeklilerin de maaş beklentilerine değinen Sözcan, “En düşük emekli maaşı 7.500 lira. Ancak 7500 lira üzerinde emekli alanların maaşı yükseltilmedi. Bunların düzeltilmesi gerekiyor. Burada da kademeli bir artış 7.500 ila 10 bin lira arasında alanlara yüzde 45, 10 bin ile 15 bin lira alanlara yüzde 40’lık zam, 15 bin ile 20 bin maaş alanlara yüzde 35’lik zam, 20 bin lira üzerinde alanlara ise yüzde 30’luk zam bekleniyor. Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de faydalanacak.” dedi.