Türkiye Varlık Fonu'nun eski başkanı Mehmet Bostan 25 milyar dolar yatırım sözü veren danışman Bülent Göktuna'ya 25 milyon dolar komisyon verdi. Yatırım gelmedi, komisyon uçtu, ikisi de tutuklandı.

Gazeteci Toygun Atilla, sahibi olduğu Patronlar Dünyası adlı haber sitesinde eski Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan ve Mineks Uluslararası Sermaye ve Yatırım Danışmanlığı yönetim kurulu başkanı Bülent Göktuna’nın 25 milyon dolarlık bir usulsüz komisyona aracılık ederek devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle tutuklandığını yazdı.

Atilla’nın verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yaklaşık 1 yıldır çok gizli olarak sürdürülen soruşturma geçen hafta tamamlandı. Ardından gözaltına alınan Bostan ve Göktuna bir hafta poliste kaldıktan sonra dün sevk edildikleri mahkemece tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

2017’de Mehmet Bostan’ın ani bir şekilde Türkiye Varlık Fonu başkanlığı görevinden alındığını hatırlatan Atilla, 2018’de dönemin Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın Varlık Fonu’nda 25 milyon dolarlık bir açık olduğunu tespit ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Bostan’ın görevden alındığı gün yaptığı Kazakistan ziyareti öncesi bir gazetecinin konu ile ilgili sorusunu yanıtlamış ve şunları söylemişti:

“Varlık Fonu’nda hedeflenen, arzulanan bir süreç olmadı. Bu olmayınca sayın Başbakan, Varlık Fonu ona bağlıdır Cumhurbaşkanı olarak benimle herhangi bir bağlantısı yoktur ama biz bunların istişaresini yaparak bu konuda kararımızı alırız. Gelişmeleri gördük, böyle yürümeyeceğine karar verdik. Sayın Başbakan da bu konuda adımını attı, hayırlı olsun diyeceğiz. Varlık Fonu’nu bizim yeniden bir reorganize etmemiz şart. Kazakistan dönüşü o adımları atacağız.”

Toygun Atilla haberde soruşturmayı şu ifadelerle anlattı:

“Yapılan incelemeler sonunda bu paranın Mineks Uluslararası Sermaye ve yatırım danışmanlığı şirketinin  yönetim kurulu başkanı Bülent Göktuna’ya transfer edildiği anlaşıldı. Bundan sonrasında ise olaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan el koydu. Olayı Devlet Denetleme Kurulu’nun incelemesini istedi. Bu aşamada Binali Yıldırım ise olayın Devlet Denetleme Kurulu’na gitmesine gerek olmadığı yönünde görüş belirtti. Ancak Erdoğan bu konuda kararlıydı.  Devlet Denetleme Kuruluna talimat vererek bu olayın akıbetinin araştırılmasını istedi.”

Atilla şöyle devam etti:

“İddialara göre ortaya çıkan tablo vahimdi. Eski İngiliz Kraliçesi 2. Elizabeth ve oğlu York Dükü Prens Andrew ile de çok samimi olan iş insanı Bülent Göktuna, olayın bir tarafındaydı. Yurt dışından 25 milyar dolarlık fon bulacağını söyleyen Bülent Göktuna, 25 milyon dolarlık bir komisyon karşılığında bu işe soyunmuştu.  Ancak istenen fon alınamadığı gibi 25 milyon dolarlık komisyon da buhar olup uçmuştu. Devlet Denetleme Kurulu 1 yılı aşkın bir sürenin ardından raporunu tamamladı.  Raporda oklar, Mehmet Bostan ve Bülent Göktuna’yı gösteriyordu.’

Ardından da iki isim gözaltına alındı ve bir hafta polis gözetiminde kaldıktan sonra dün tutuklandı.

Varlık Fonu’nun nefesi kesildi, borsa endeksi yüzde 2’şer 2’şer düşüyor

Daire başkanı değil TVF’ye başkan oldu

Usulsüz komisyona aracılık ederek devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle tutuklananlardan Türkiye Varlık Fonu eski Başkanı Mehmet Bostan eğitim hayatını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olarak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İngilizce İşletme Yüksek Lisans alarak tamamladı. 1995 yılında iş hayatına atıldı ve sırasıyla Denizbank’ta Kurumsal Bankacılık Yetkilisi, BNP Ak Dresdner Bank’ta Pazarlama Müdürü, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda Müdür görevlerini sürdürdü.

Ardından bu görevinden ayrılarak başka kamu kuruluşlarında iş aradı. Ancak kendisine yapılan ‘Gel başla seni bir tanıyalım, daha sonra yükselirsin’ şeklindeki teklifleri ‘hemen daire başkanı olmak istediğini” söyleyerek kabul etmedi.

1 Eylül 2009 tarihinde Güneş Sigorta’da Mali İşler Yönetimi’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve getirildi. Bir süre sürdürdüğü görevinin ardından hızlı bir yükselişle Vakıf Emeklilik Genel Müdürü oldu.

5 Ağustos 2013 tarihinde SPK tarafından Turkcell Yönetim Kurulu Bağımsız Üyeliği’ne atandı. 26 Şubat 2016 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı görevine getirildi. Trabzonlu olan Bostan, bu görevinin ardından Kasım 2016’dan 8 Eylül 2017’ye kadar Varlık Fonu Başkanlığı görevinde bulundu. Yani bir kamu kuruluşunda daire başkanı yapılmayan Mehmet Bostan siyasi ilişkileri sayesinde Türkiye’nin kamuya ait en büyük şirketlerini bünyesinde barındıran Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) başkanlığına getirildi.

Göktuna’nın sözünü verdiği 3.6 milyar dolarlık hayvancılık ve  tarım yatırımı Türkiye’ye hiç gelmedi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile imzalar atıldı

Tutuklanan isimlerden Bülent Göktuna sahibi olduğu Mineks International Dış Ticaret A.Ş. ve Mineks Uluslararası Sermaye ve Yatırım Danışmanlığı şirketleriyle aracılığıyla 2000’li yılların başında Türkiye’de bazı yatırım girişimlerinde bulundu. Kendisini çoğunlukla yurtdışında yaşayan  ve yönetimden devlet ilişkilerine yatırım danışmanlığından şirket birleşmelerine/satın almalara kadar pek çok alanda önemli deneyime sahip bir kişi olarak tanıtan Dr. Bülent Göktuna 2008’de Körfez bölgesindeki 3 yatırım bankasını Türkiye’de 3.6 milyar dolarlık modern tarım ve hayvancılık yatırımına ikna ettiğini açıkladı.

Bu çerçevede yatırım bankalarının oluşturduğu Vision3 grubu ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı arasında bir yatırım ortaklığı anlaşması imzalandı ancak zaman içinde proje hayata geçirilemedi. Göktuna da bu fiyaskodan sonra yatırım danışmanı etiketiyle faaliyetlerini sürdürdü ve ancak son yıllarda izine rastlanmıyordu. TÜSİAD ve DEİK üyesi de olan Göktuna bir dönemde Afrika’nın en yoksul ülkelerinden Zambiya Cumhuriyeti’nin İstanbul Fahri Konsolosluğu görevini de yürütmüştü.