Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu 2023 yılının ilk yarısında 369 firmaya 152 milyon 820 bin liralık idari para cezası uyguladı. Bu yıl 85 milyon lira ile en büyük ceza e-ticaret yerlerine gelirken, hızlı fiyat çıkışlarıyla gündem olan otomotiv bayileri 67 milyon liralık ceza ile ikinci oldu. Marketlerde cezadan kaçamadı. Marketçilere de 965 bin 945 TL ceza kesildi.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun piyasada oluşan arz talep dengesini bozucu eylemleri, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamasını engellemek amacıyla kurulduğu belirtilerek, kurulun fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik idari yaptırımlar uyguladığı bildirildi.
Ticaret İl Müdürlüklerinin 81 ilde haksız fiyat denetimi kapsamında 6 bin 673 firma ve 31 bin 129 ürüne ilişkin denetim yapıldığı kaydedilen açıklamaya göre,“6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak 10 ilde yaşanan deprem sonrası acil olarak ihtiyaç duyulan malzemelere yönelik e-ticaret pazaryerlerinde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplam 84 milyon 975 bin 532 Türk lirası idari para cezası kesti.
13 otomotiv bayisine 67 milyon lira
Açıklamada sıfır kilometre araçlarda stokçuluk yapıldığı yönünde kamuoyuna yansıyan haberlerde yer alan hususlara yönelik Bakanlık Müfettişleri ve İl Müdürlüklerince denetimler sonucunda stokçuluk yaptığı tespit edilen 13 otomotiv bayiine 15 aykırılıktan 2023 yılı ceza üst sınırından olmak üzere toplamda 66 milyon 87 bin Türk lirası idari para cezası verildi denildi.
Marketlere de ceza yağdı
Marketlerde özellikle temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat artışlarına yönelik İl Müdürlükleri aracılığıyla yapılan denetimler sonucunda ise orta ölçekli markete 74 bin 303 bin Türk lirası ve büyük ölçekli iki markete 891 bin 642 Türk lirası olmak üzere 3 markete fahiş fiyat artışı yaptığı gerekçesiyle toplamda 965 bin 945,5 Türk lirası idari para cezası verildi.
Fiyat etiketlerine 15 milyonluk ceza
Etiket fiyat kontrollerine ilişkin kesilen cezalar da açıklandı. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Fiyat etiketi” başlıklı 54 üncü maddesi ile Fiyat Etiketi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde 2023 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen denetimler kapsamında; 25 bin 409 işyerinde 584 953 adet üründen aykırılık tespit edilen 15 bin 894 adet ürün için toplam 14 milyon 991 bin 883 TL idari para cezası uygulandı.
16 şirkete ceza istendi
Diğer taraftan iş gücü piyasasına ilişkin rekabet soruşturmasında sözlü savunmaların alınmasına başlandı. Soruşturma heyeti 16 şirket hakkında ceza verilmesini talep etti. Rekabet Kurulunca, firmalar arasındaki iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle yürütülen soruşturmada sözlü savunmaların alınmasına başlandı. Rekabet Kurumu’nda gerçekleştirilen toplantıda, Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşması yapmak suretiyle bazı teşebbüsler tarafından 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla soruşturma açıldığını hatırlattı. Küle, Vodafone Telekomünikasyon AŞ ve Türk Telekomünikasyon AŞ’nin savunmalarının ticari sır içeren bölümlerinin gizli oturumda dinleneceğini dile getirerek sözü savunma heyetine bıraktı. Bu doğrultuda soruşturma kapsamında e-ticaret hizmetlerinden bilişim danışmanlığa, mağazacılık ve pazarlamadan gıda sanayine, telekomünikasyondan yazılım sistemlerine kadar faaliyet yürüten 16 şirketin ilgili kanunun 4. maddesini ihlal ettikleri ve söz konusu eylemlerin 5. madde kapsamında bireysel muafiyetten yararlanamayacağını belirten temsilci, bu nedenle idari para cezası uygulanması gerektiği kanaatini dile getirdi.