Fed piyasaların beklentisi dahilinde politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesinde yani yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı ancak yüzde 2 enflasyon hedefine doğru ilerleme sağlandığını belirterek eylül toplantısında indirime göz kırptı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizinde hedef aralığı sekizinci kez piyasa beklentileri dahilinde 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50’de sabit tuttu.

Toplantı sonunda yapılan açıklamada “Komitenin yüzde 2’lik hedefine doğru bir miktar daha ilerleme kaydedildi” ifadesiyle aynı zamanda 5 Kasım ABD seçimlerine sadece yedi hafta kala 17-18 Eylül toplantısında faiz indirimi için zemin hazırladı. FOMC’nin iki günlük toplantısının ardından yapılan açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

-Fed açıklamasında eylül ayında bir faiz indirimi taahhüdünde bulunmadı ve politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini düşürmeden önce hâlâ “enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güvene” ihtiyaç duyduklarını tekrarladı.

-Fed yetkilileri, para politikasını belirlerken izledikleri “siyaset değil veri” yaklaşımını zedeleyebilecek herhangi bir adımdan kaçınırken son aylarda enflasyonda yaşanan istikrarlı düşüş enflasyon savaşının sonuna yaklaşıldığı konusunda geniş bir mutabakat oluşmasına yol açtı.

-Fed enflasyonun artık sadece “bir miktar yüksek” olduğunu söyledi; bu yükselen fiyatlara karşı verdiği savaşın büyük bölümünde kullandığı enflasyonun “yüksek” olduğu değerlendirmesinden önemli bir düşüş.

-Buna ek olarak Fed “enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli” olduğunu belirten ifadeyi kaldırdı ve yerine politika yapıcıların artık “Kongrenin istikrarlı fiyatlarla tutarlı bir şekilde azami istihdamı sürdürme görevini içeren ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli” olduğunu kabul etti.

-ABD merkez bankacıları para politikasının ekonomiyi etkileme süresini hesaba katmak için enflasyonun hedeflerine dönmesinden önce borçlanma maliyetlerini düşürmenin uygun olacağını söyledi.

-Fed’in son politika açıklamasında belirttiğine göre şu ana kadar ekonomi “sağlam bir hızda genişlemeye devam etti” ve “istihdam artışları ılımlı” olsa da işsizlik oranı “düşük kalmaya devam ediyor.

Powell: Enflasyon düşerse eylülde faiz indirimi gelebilir

Karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell da eylülde faiz indirimi olasılığını dile getirdi. Powell’ın açıklamalarının satır başları şöyle:

-Tüketici harcamalarında büyüme güçlü olmaya devam ediyor, ancak yavaşladı.

-Politika faizimizi düşürmeye doğru gidiyoruz, ancak henüz o noktaya varmış değiliz. O yüzden temmuzda faizi indirmedik.

-Biz eylül dahil gelecekteki toplantılara dair bir karar almıyoruz. Komitemiz genel olarak ekonominin politika faizini düşürmemizi sağlayacak bir yöne gittiğini düşünüyor. Veri tabanlı gidiyoruz.

-Eğer enflasyon beklentimize paralel gider ve büyüme güçlü kalır, işgücü piyasası tutarlı bir şekilde ilerlerse eylülde faiz indirimi gündeme gelebilir. Enflasyon yapışkan kalmaya devam ederse ona göre karar veririz.

-Enflasyon, istihdam ve risklerin dengelenmesi işin içinde. Eğer enflasyon hayal kırıklığı yaratır ise bunu değerlendiririz.

-Bu yıl sıfır faiz indiriminden, bir çok indirime kadar senaryoları hayal edebiliyorum, bu ekonominin nasıl gelişeceğine bağlı olacak.

Karar öncesinde enflasyonun beklentilerin altında kalması üzerine gün içinde 2 bin 429 doları gören ons altın, 2 bin 423 dolara düşerek sınırlı geriledi.

Fed kararı sonrası ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi yüzde 4,12’ye yükseldi. Euro/dolar paritesi 1,08’den işlem gördü. Dolar endeksi yüzde 104,28’e sınırlı yükseldi. Karar sonrası Bitcoin de 66 bin 600 dolardan 66 bin 440 dolara düştü.

Mart 2022’den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirdi

ABD’de yüksek enflasyon karşısında 2022’de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed Mart 2022’den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.

Bankanın politika faizi söz konusu artışlarla 2001’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı. Banka åpolitika faizinde en son Temmuz 2023’te 25 baz puanlık artışa gitmişti. Fed geçen ayki toplantıda faizleri değiştirmezken bu sene için faiz indirimi beklentisini üçten bire indirmişti. Toplantıda 2024 ve 2025 yılları için enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edilmişti.

Merkez bankalarının ‘faiz haftası’nda piyasalarda fazla hareket yok

Fed faizi beklendiği gibi sabit tuttu, bu yıl bir faiz indirimi sinyali verdi