Fransa’da devlet, ABD’li özel sermaye yatırım şirketi Clayton, Dubilier & Rice’ın Sanofi’nin 16 milyar Euro (13,3 milyar Sterlin) değer biçilen tüketici sağlığı bölümünün yarısını satın almak için görüşmelere başlamasıyla ortaya çıkan tepkiyi bastırmak için satışa çıkarılan şirkete ortak oluyor. Sanofi, parasetamol markası Doliprane, müshil ilacı Dulcolax ve diğer reçetesiz ilaçları üreten Opella’yı bünyesinden çıkarıyor. Ancak bu ayın başlarında CD&R ile yapılan görüşmelerin açığa çıkması, Fransız istihdamı ve kontrolün yabancı bir şirkete geçecek olması nedeniyle endişelere yol açmıştı
Şirketler endişelere ve karşı çıkışlara rağmen görüşmeleri durdurmadı. Sanofi pazartesi günü CD&R ile yaklaşık 16 milyar euro değer biçilen Opella’nın yüzde 50 hissesinin satışı için özel görüşmelere başladığını duyurdu. Ancak anlaşma gerçekleşirse Fransa’nın yatırım bankacılığı alanında faaliyet gösteren kamu bankası Bpifrance da Opella’dan yüzde 2’lik bir hisse alacak.
Bu alışılmadık hamle, Fransız hükümetine dünya çapında 11.000, Fransa’da ise 1.700 çalışanı bulunan Opella’nın gelecekteki yöneliminde daha güçlü bir söz hakkı verecek. Hisse senetleri Paris borsasında işlem gören Sanofi de Opella’daki hissesini koruyacağını ancak aşı üretimine odaklanacağını açıkladı.
İşçiler fabrikaların önünde protesto gösterileri yapmıştı
Fransa Ekonomi Bakanı Antoine Armand, pazar günü X’te yaptığı bir paylaşımda hükümetin “Opella’nın Fransa’da faaliyet göstermesine ve geliştirilmesine ilişkin garantiler” aldığını söyledi. Armand, paylaşımında Doliprane ve ülkedeki diğer temel ilaçlar için istihdam, üretim ve yatırım konusundaki taleplerine saygı gösterileceğini belirtti.
Yeni dönemde istihdamın azalacağından endişe eden işçiler daha önce Opella fabrikalarının önünde görüşmeleri protesto ederken Sanofi satışın Fransa’daki istihdam üzerinde bir etkisi olmayacağı konusunda ısrar etmişti.
Doliprane Fransa’da en çok satan ilaç olmakla birlikte, koronavirüs pandemisi sırasında yaşanan kıtlık Emmanuel Macron yönetimindeki hükümeti ülke içinde üretime yatırım yapmaya sevk edince ülkedeki üretim siyasi bir gündem maddesi haline geldi.
Sanofi’ye göre bu anlaşma, yeni ilaçların araştırılması ve geliştirilmesine odaklanmak için tüketici sağlığı bölümünü satan Amerikan ilaç şirketleri Johnson & Johnson ve Pfizer ile İngiliz GSK’nın benzer operasyonlarının mantığını takip ediyor.
Sanofi’nin İngiliz CEO’su Paul Hudson seçtiğimiz ortakları CD&R’ın, çalışanlara, müşterilere, faaliyet gösterdikleri toplumlara ve çevreye saygı konusunda derin değerlere sahip olduğunu belirterek “CD&R, tüketici sağlığı alanında benzersiz yetenekler sergiledi. Bpifrance’ı da Opella’nın gelişim yolculuğunun bir destekçisi olarak memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.