2008 küresel finans krizini öncede tahmin ederek ünlenen bankacı Steven Eisman 'Dünya Gazze'deki soykırıma sesiz kalıyor' şeklindeki X mesajına 'Sessiz değiliz, kutlama yapıyoruz' yanıtını verince çalıştığı şirket tarafından süresiz izine çıkarıldı.

ABD konut piyasasının 2008’deki çöküşünü tahmini ederek konut kredisine (mortgage) bağlı türev ürünlerde  doğru pozisyon alıp çok para kazanan ve ünlenen yatırım bankacısı Steven Eisman, Gazze ile ilgili  X mesajının ardından çalıştığı yatırım şirketi Neuberger Berman tarafından süresiz izne çıkartıldı.

Eisman’ın süresiz izne çıkartılmasına giden süreç dünyanın Gazze’deki soykırıma sessiz kaldığını ifade eden ve İsrail tarafından diri diri yakılan Gazzelilerin çığlıklarının ve yıkılan binaların görüntülerinin yer aldığı iddia edilen bir videonun bulunduğu X paylaşımıyla başladı. Paylaşımda “Gözünüzün önünde bir soykırım yaşanıyor ve dünya buna sessiz kalıyor” deniyordu. Gazze olayları sırasında baştan beri İsrail yanlısı tavır sergileyen Eisman’ın perşembe günü Neuberger Berman logosunu da  içeren X hesabından yanıtı “Şaka yapıyorsun herhalde. Sessiz değiliz, kutlama yapıyoruz” oldu.

Daha sonra sözlerinden dolayı özür dileyen Eisman İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a saldırılarına atıfta bulunmayı amaçladığını yazdı ve ardından Neuberger Berman logolu X hesabını kapattı. Olayın ortaya çıkışmasının ardından Eisman’a süresiz izin verildiği duyuruldu. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre Eisman’ın şirketteki geleceği de belirsiz.

Cuma akşamı Eisman’ın süresiz izne çıkarıldığını açıklayan şirket daha önce yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirmişti:

“Eisman’ın sosyal medyadaki kişisel yorumlarının kendisine aittir ve  Neuberger Berman adına konuşmamaktadır. Sayın Eisman yanıt verdiği paylaşımın içeriğini yanlış anladığını kabul etmiş olsa da, sosyal medyadaki eylemleri sorumsuzca ve sakıncalıdır.”

Küresel krizi önceden tahmin edip doğru pozisyon almıştı

2014’ten bu yana New York merkezli Neuberger Berman’da genel müdür olarak görev yapan Eisman, Michael Lewis’in 2008’deki küresel  finansal çöküşü anlattığı The Big Short adlı kitabında da yer almıştı. Eisman karakteri 2016 yapımı filmde  Mark Baum adı verilen aktör Steve Carell tarafından canlandırılmıştı.

Eisman İsrail’in Gazze saldırıları başladığında beri X mesajlarında İsrail yanlısı duruş sergiliyor, bu konuda ülkeyi eleştirenlere karşı düzenli paylaşımlar yapıyordu. Yatırım bankacısı Eisman’ın sert ve yorumları siyasete de uzanıyor. Eisman hafta başında Kamala Harris’in ABD başkanlık seçimlerini kazanması ve Demokratların Kongre’nin her iki kanadının da kontrolünü ele geçirmesi durumunda ABD piyasasının “dümdüz aşağı gitmesini” beklediğini ifade etmiş ve Donald Trump’ın seçimleri kazanacağını söylemişti.

Harvard mezunu bir avukat olan Eisman Wall Street’teki yatırım bankalarından Oppenheimer’da finansal analist olmak için mesleğini bırakmıştı. Daha sonra Connecticut merkezli hedge fonu FrontPoint Partners’a geçmiş ve mortgage’a dayalı türev işlemlerinin yanlış fiyatlandırılmasına odaklanmıştı. FrontPoint Partners’den 2011 yılında ayrılan Eisman ertesi yıl kendi fonu Emrys Partners’ı kurmuş ve Emrys kapandıktan sonra da Neuberger’de çalışmaya başlamıştı.

Wall Street’in 2008 küresel finans krizi kurbanı olan yatırım bankası Lehman Brothers’a ait olan Neuberger Berman 2009 yılında çalışanlar tarafından yönetilen bir yatırım şirketine dönüştürüldü. Şirket o zamandan beri başarılı olarak hızla büyüdü. Neuberger Berman bugün itibariyle 26 ülkede 31 şehirde 739 çalışanıyla 481 milyar dolarlık varlığı yönetiyor.

Erdoğan: Gazze küresel sistemin iki yüzlülüğünü ortaya çıkardı

Gazze için korkunç tabloyu Lancet çizdi: Savaş bugün bitse 186 bin Filistinli ölmüş olacak