Geçen yıl üretim rekorlarının kırıldığı ayçiçeği, bu yıl aşırı sıcak hava kurak mevsimi kurbanı oldu. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bölge ayçiçeği üretiminde kuraklık ve sıcak hava nedeniyle hem verim hem de kalitede düşüş olduğunu söyledi.

Türkiye’de ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 50’sinin yapıldığı Trakya’da bu yıl etkili olan aşırı sıcak hava kurak mevsim, ayçiçeğinde hem verimi hem kaliteyi düşürdü. Edirne’de yağışlar bu yıl yüzde 40’a varan oranda azalırken, Tekirdağ’da son 60 yılın en düşük yağışı yaşandı. Kurak mevsimin üretim üzerindeki etkilerini anlatan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bölge ayçiçeği üretiminde kuraklık ve sıcak hava nedeniyle hem verim hem de kalitede düşüş olduğunu söyledi.

Kuraklık Trakya’yı vurdu: Ayçiçeğinden sonra pirinçte de tehlike çanları çalıyor

Trakya’da hasat büyük ölçüde tamamlandı

Kırbiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Trakya’da ayçiçeği hasadının büyük oranda tamamlandığını ifade etti. Olumsuz hava koşullarının ülke genelinde bitkisel üretimi etkilediğini belirten Kırbiç, “Bu yıl ülkemizde yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeği üretiminde düşüş oldu. Geçtiğimiz yıl rekor bir üretim olmuştu ancak üreticinin gelirinde biraz düşüş yaşandığı için özellikle İç Anadolu ve bazı bölgelerde ekim alanları daraldı. Hem onun etkisi hem de kuraklıktan dolayı ciddi bir düşüş yaşandı” dedi.

Kurak günler hala devam ediyor

Kırbiç, suyun tarımsal üretimdeki öneminin kurak geçen yıllarda daha net anlaşıldığını dile getirdi. Son yılların en kurak döneminin yaşandığını söyleyen Kırbiç, şunları kaydetti: “Trakya’ya baktığımızda kuraklıktan her yer etkilendi ancak Tekirdağ’daki 3-4 ilçe daha çok sıkıntı çekti. Bazı yerlerde biçilmeden tarlada kalan yerler oldu. Aşırı sıcakların çok olmasından dolayı yağ oranlarında da düşüş yaşandı. Hasadın ilk günleri yağ oranları kötüydü, daha sonraki dönemde yağ oranlarında birkaç puan yükselme yaşandı. İnşallah önümüzdeki yıllarda böyle kuraklık yaşamayız. Ekim dönemi gelmesine rağmen hala kurak günler yaşıyoruz. Trakya’da yağışlar oldu ama Edirne’de hala yağış yok. İnşallah yağış alabilirsek üreticilerimiz sağlıklı bir buğday ekimi yapar.”

Ayçiçeğinde ton başına 1.100 lira fiyat farkı verilecek