Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre gıda enflasyonu temmuzda yüzde 12,38 oldu. Yoksulluk sınırı ise haziran ayına göre yüzde 12,5 artarak 37 bin 974 TL’ye çıktı.

Türk-İş’in temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, kamuoyunda bilinen haliyle açlık sınırı hazirana göre yüzde 12,38’lik artışla 11 bin 658 TL’ye yükseldi. Gıda harcamasındaki 7 aylık değişim yüzde 43,38 oldu. Yıllık artış ise yüzde 70,44’e ulaştı.

‘Asgari ücret 6 günde 45 dolar eridi, birkaç aya 300 dolara inecek’

Böylece, temmuz ayında yapılan ara zamla 11 bin 402 TL’ye çıkan asgari ücret, daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kalmış oldu. Geçen yıl yılın ikinci ayında açlık sınırının altında kalan asgari ücret, bu yıl daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kalmıştı. Türk-İş, Ocak 2023’te açlık sınırının 8 bin 864 TL’ye yükselerek asgari ücretin üzerine çıktığını açıklamıştı.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, diğer deyişle yoksulluk sınırı ise önceki aya göre yüzde 12,5 artarak 37 bin 974 TL’ye çıktı. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 15 bin 123 TL oldu.

Yoksulluk sınırı asgari ücretin üç katına çıktı

‘TÜFE’ye yansıması yüzde 8 olur”

Türk-İş’in hesapladığı gıda fiyatlarındaki artışın resmi TÜFE’ye yansımasının kabaca yüzde 8 olabileceğini belirten  Merkez Bankası eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya mesajında  şu görüşleri paylaşmıştı:

Gıda fiyatlarına dair Türk-İş ve Bilgi_Cefis öncü endeksleri Temmuz’da %12-13 civarında rekor artışa işaret ediyor. Bunun resmi TÜFE’ye yansıması kabaca %8 olabilir. Ağustos’ta devamı gelecek. pic.twitter.com/QVnTgA37w3