ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin McDonald's'ın quarter pounder hamburgerleriyle bağlantılı E. coli salgınını rapor etmesinin ardından McDonald's hisseleri yüzde 10 değer kaybetti.

Amerikalı fast food devi McDonald’s’ın hisseleri, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) şirketin quarter pounder (115 gramlık köfte) burgerlerinin bazı eyaletlerde E. coli salgınıyla bağlantılı olduğunu ve hastalıkların çoğunun Colorado ve Nebraska’da görüldüğünü açıklamasının ardından Salı günü mesai sonrası işlemlerde yüzde 10’a varan oranda değer kaybetti.

CDC web sitesinde 10 eyalette 49 vakanın tespit edildiği ve hastanelik olan 10 kişiden 1’inin öldüğü belirtildi. Açıklamada hastaların önemli bölümünün McDonald’s’tan Quarter Pounder hamburger yedikleri ve araştırma ekiplerinin burgerda kullanılan hangi gıda bileşiminin E. coli basili taşıdığını ortaya çıkarmak için hızla çalıştıkları belirtildi. CDC’nin açıklamasına öre hastalığa sebep olan ürünler belirli eyaletlerde geçici olarak satıştan kaldırıldı. CDC, McDonald’s’ın hastalığın kaynağı doğrulanana kadar bazı eyaletlerde taze dilimlenmiş soğan ve çeyrek poundluk dana köftesi kullanmayı bıraktığını açıkladı.

‘Hızlı ve kararlı şekilde harekete geçtik’

McDonald’s salı akşamı web sitesinde paylaştığı bilgilendirme notunda, McDonald’s’ın Kuzey Amerika tedarik zinciri şefi Cesar Piña, şirketin “hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçtiğini” ifade ederek soruşturmadan elde edilen ilk bulguların “hastalıkların bir alt kümesinin Quarter Pounder’da kullanılan ve üç dağıtım merkezine hizmet veren tek bir tedarikçi tarafından tedarik edilen şerit soğanlarla bağlantılı olabileceğini gösterdiğini” belirtti. Piña “Sonuç olarak ve güvenlik protokollerimiz doğrultusunda, tüm yerel restoranlara bu ürünü tedariklerinden çıkarmaları talimatı verildi ve tüm dilimlenmiş soğanların dağıtımını durdurduk” dedi.

Bir acayip enflasyon: Hamburger fiyatında dünya şampiyonu olduk

Erdoğan: Hamburger burada çok ama TOGG yok