Borsa İstanbul’da şubatta  sayısı artan halka arzların yatırımcıya kazandırması küçük paralarla büyük kazanç peşindeki küçük yatırımcıları yeniden piyasaya çekti. Endeksteki yükseliş büyük yatırımcı sayısını da arttırıyor.

Borsa İstanbul’da Aralık ve Ocak aylarında halka arzların rafa kalkmasıyla düşüşe geçen ve yılın ilk ayında 7 milyon 267 bine kadar gerileyen yatırımcı Şubat’ta yeniden tırmanışta. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre şubat ayında borsada yatırımcı sayısı “halka arz dopingi” sayesinde 8 milyon 163 bin 342’ye yükseldi. Borsada yatırımcı sayısı Ekim ayında 8,6 milyon ile rekor seviyeye yükselmiş, ardından halka arzların azalması ve küçük yatırımcının katıldığı halka arzlarda zarar etmesi nedeniyle piyasadan çekilmesi üzerine inişe geçmişti.

 

 

Halka arzların sayısındaki artış ‘harçlıkçı’ denen küçük halka arz yatırımcısını Borsa İstanbul’a çekerken BİST 100 Endeksi’nde yılbaşından bu yana görülen hızlı artış da büyük para sahiplerini bu piyasaya çekiyor. 10 milyon TL üzerinde portföyü bulunan yatırımcı sayısındaki artış bu savı doğruluyor.

Orta direk yatırımcı sayısı artıyor

10 milyon TL ve üzeri portföyü bulunan yatırımcı sayısı ocak ayında  17 bin 758 iken şubat ayında 19 bin 969’a yükseldi. Portföyü 10 bin ve 250 bin TL arasında olan “orta direk” yatırımcıların sayısı da Şubat’ta yeniden üç milyonun üstüne çıktı.

‘Harçlıkçılar’ gidiyor, Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı düşüyor