Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo) Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe Alman ekonomisinde bu yılın üçüncü çeyreğinde olumlu yönde bir gelişme beklemediklerini belirterek “Alman ekonomisi krize saplandı” dedi. Ifo’dan yapılan yazılı açıklamada Wohlrabe’nin Alman ekonomisinde bu yılın ikinci çeyreğinde yaşanan yüzde 0,1’lik küçülmeye ilişkin değerlendirmesine yer verildi.
Başta sanayi olmak üzere ekonomik toparlanmanın uzun bir süre daha gerçekleşmeyeceğine işaret eden Wohlrabe “Enerji yoğun endüstriler yılın başından bu yana üretimlerini bir miktar artırabildi. Sektörün geri kalanında ise ekonomik üretim durgunlaştı” yorumu yaptı. Wohlrabe birikmiş siparişlerdeki düşüşün sürdüğüne, yeni siparişlerin ise eksik kaldığına işaret ederek “2024’ün üçüncü çeyreğinde de pek bir iyileşme beklenmiyor. Alman ekonomisi krize saplandı” değerlendirmesi yaptı.
Özel tüketimdeki toparlanmanın da durgun olduğunu belirten Wohlrabe “Tüketicilere yönelik hizmet sağlayanlar ve perakende sektörü için iş ortamı temmuzda daha da kötüleşti. Sonuç olarak özel tüketimin üçüncü çeyrekte sadece bir miktar artması muhtemeldir” dedi.
Almanya euro bölgesinin büyümede geride kalan ülkesi
Öte yandan Alman ekonomisine ilişkin ING’den yapılan değerlendirmede Almanya’nın euro bölgesinin büyümede geride kalan ülkesi olduğuna işaret edildi. Ülkenin içinde bulunduğu durgunluktan kolay bir çıkış yolu bulunmadığı belirtilen değerlendirmede “Yine de yılın ikinci yarısında bir toparlanma hala mümkün, ancak bunun güçlü olması pek olası değil” dendi. Almanya Federal İstatistik Ofisinin açıkladığı ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla öncü verilerine göre Alman ekonomisi ikinci çeyrekte dönemsel bazda yüzde 0,1 daraldı.
Temmuz enflasyonu beklentilerin üzerinde
Bu arada Almanya Federal İstatistik Ofisi fiyat artışlarına ilişkin temmuz ayı öncü verilerini açıkladı. Almanya’da tüketici fiyat endeksi (TÜFE) temmuzda yüzde 0,4’lük beklentinin aksine yüzde 0,5 arttı. Öte yandan Almanya’da Avrupa Birliği (AB) uyumlu TÜFE temmuzda yıllık yüzde 2,6 arttı. Beklenti yüzde 2,5 artış yönündeydi. Almanya’da enflasyon haziranda yıllık yüzde 2,5 artmıştı.
Almanya’da enerji maliyetleri haziran ayına göre daha az düşerken gıdada fiyat baskısı arttı ve hizmetler sabit kaldı. Bu Avrupa Merkez Bankası’nın daha fazla faiz indirimi yapmasına neden olabilir.
Salı günü yayınlanan verilere göre birkaç gösterge ülkenin temel üretim sektöründe ivme eksikliğine işaret ederken Almanya’da üretim ikinci çeyrekte şaşırtıcı bir şekilde yüzde 0,1 düştü.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel geçen hafta yetkililerin fiyatların AMB’nin yüzde 2 hedefinin iki katından fazla artmaya devam ettiği hizmet sektörünü yakından izlediklerini söyledi.