İkinci el araçlara ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre ikinci el aracın sıfır araçtan pahalı satılması 2024'e kadar yasaklandı. Değişikliğe göre bu kuralı çiğneyen ilanların verilmesine aracılık edenler de Bakanlığa bildirilecek.

İkinci el araç piyasasındaki kaotik duruma ilişkin kritik bir düzenleme hayata geçti. Bir süredir galericilerin piyasadaki sıfır araçları satın alıp stoklaması ve bu araçları tüketicilere ikinci el olarak sıfır halinden daha pahalıya satması nedeniyle ikinci el araç piyasası mercek altındaydı.

İkinci el araç ticaretinde fahiş fiyatlanmanın önüne geçmek için Eylül 2022’de yürürlüğe giren düzenleme ile; ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan bayiler ile oto galerilere, otomobil satabilmek için alımdan sonra 6 ay beklemek, 6 bin kilometre de yol yapmak kısıtı getirildi. Ancak bu da stokçuluk ve ikinci el piyasasındaki fahiş fiyatlandırmalara engel olamadı. 6 bin km kuralı, kimi zaman ufak evrak oyunlarıyla, kimi zaman ise galericilerin sıfır araçları hızlı bir şekilde 6 bin kilometreye getirip yine sıfır halinden yüksek fiyatlara satmalarıyla aşılır hale gelmişti.

Resmi Gazete’deki son düzenleme ise ikinci el araç piyasasındaki bu kilit hali çözmek için önemli içeriğe sahip.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması bu maddenin uygulanması bakımından ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlaması 01.01.2024 tarihine kadar yapılamayacak.

Tüm ilanlar mercek altında olacak

Yapılan değişikliğe göre, ikinci el motorlu kara taşıtı satışına yönelik ilan verilmesine aracılık eden gerçek veya tüzel kişiler, ikinci fıkraya aykırı ilan girişi yapanları ilan yayımlanmadan önce uyarmakla ve anılan fıkraya aykırı ilanlar ile ilan sahiplerine ilişkin tüm bilgileri Bakanlığın taleplerine uygun olarak Bakanlığa iletmekle yükümlü olacak. Uyarma yükümlülüğü, ilan verene taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatı bilgisini ve girişi yapılmak istenen ilan fiyatının bu Yönetmeliğe aykırılık teşkil edeceği bilgisini içerecek.

Vergi tsunamisi: İçki, sigara, MTV, Kurumlar Vergisi ve akaryakıt aynı gün zam