IMF Başkanı Kristalina Georgieva, dünya ekonomisindeki belirsizliklerin "olağanüstü yüksek" olduğunu belirterek, "Yüksek borç seviyeleri döneminde finansal istikrara yönelik riskler arttı" dedi. Georgieva risklere karşı ihtiyatlı olunması çağırısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, gelişmiş ekonomilerin attığı adımların piyasa stresini yatıştırmasına rağmen son zamanlarda bankacılık sektöründe yaşanan kargaşanın ardından finansal istikrara yönelik risklerin arttığını belirterek, ihtiyatlı olunması çağrısında bulundu. Küresel üst düzey yöneticiler ve üst düzey Çinli politika yapıcılarının bir araya geldiği yıllık Çin Kalkınma Forumu’nda konuşan IMF Başkanı, dünya ekonomisindeki belirsizliklerin “olağanüstü yüksek” olduğunu ve 2024 için daha iyi bir görünüm olsa bile, küresel büyümenin tarihi ortalaması olan yüzde 3,8’in oldukça altında kalacağını ve genel görünümün zayıf kalmaya devam ettiğini  söyledi.

Georgieva, “Enflasyonla mücadele için uzun süreli düşük faiz oranlarından çok daha yüksek faiz oranlarına yapılan hızlı geçiş, bankacılık sektöründeki son gelişmelerde gördüğümüz gibi, kaçınılmaz olarak stres ve kırılganlıklar yaratıyor. Gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz ve küresel ekonomik görünüm ve küresel finansal istikrar üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendiriyoruz” dedi.

‘Tehlikeli bölünme riski var’

Georgieva ayrıca jeo ekonomik parçalanmanın dünyayı rakip ekonomik bloklara bölebileceği ve bunun da “herkesi daha yoksul ve daha az güvenli bırakacak tehlikeli bir bölünmeye” yol açabileceği uyarısında bulundu.

Georgieva, Çin’in 2023’te yüzde 5.2’lik gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi öngörülen güçlü ekonomik toparlanmasının dünya ekonomisi için biraz umut verdiğini ve Çin’in 2023’te küresel büyümenin yaklaşık üçte birini oluşturmasının beklendiğini söyledi. IMF, Çin’deki GSYH büyümesindeki her 1 puanlık artışın diğer Asya ekonomilerinde büyümede 0.3 puanlık bir artışa yol açtığını tahmin ediyor. Çin’deki politika yapıcıları, özel sektör ile kamu iktisadi teşebbüsleri arasındaki oyun alanını eşitleyecek piyasa odaklı reformlar da dahil olmak üzere, verimliliği artırmak ve ekonomiyi yatırımdan uzaklaştırıp daha dayanıklı tüketim odaklı büyümeye doğru yeniden dengelemek için çalışmaya çağırdı. Georgieva, bu tür reformların reel GSYH’yi 2027’ye kadar yüzde 2,5, 2037’ye kadar ise yaklaşık yüzde 18 oranında artırabileceğini söyledi.

Georgieva, Çin ekonomisinin yeniden dengelenmesinin Pekin’in iklim hedeflerine ulaşmasına da yardımcı olacağını çünkü tüketim odaklı büyümeye geçmenin enerji talebini soğutacağını, emisyonları azaltacağını ve enerji güvenliği baskılarını hafifleteceğini belirtti. Georgieva, bu şekilde önümüzdeki 30 yıl içinde karbondioksit emisyonlarının yüzde 15 oranında azaltılabileceğini ve bunun da aynı dönemde küresel emisyonlarda yüzde 4.5’lik bir düşüşe yol açacağını söyledi.

Ocak ayında IMF, küresel büyümenin 2023’te yüzde 3,4’ten yüzde 2,9’a yavaşlayacağını ve ardından 2024’te yüzde 3,1’e yükseleceğini tahmin etmişti. Kuruluş, 2024 için daha iyi bir görünüm öngörse bile küresel büyümenin son on yılın ortalamasının altında kalacağını düşünüyor.

Bankacılık sektöründeki sarsıntı devam ediyor

Küresel finans sektörü, bankacılık sektöründe yaşanan çalkantılarla sarsıldı. İsviçreli bankacılık devi Credit Suisse UBS tarafından satın alınırken orta ölçekli bir ABD’li banka olan Silikon Vadisi Bankası da iflas etti.

Öte yandan banka hisseleri Deutsche Bank liderliğinde cuma günü yeniden düştü ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz kurum hakkında “endişelenecek bir neden olmadığını” belirtti.

 

IMF raporu: Küresel ekonomi yavaşlıyor

IMF: Merkez bankaları faizi yüksek tutmalı

Krizin faturası onlara çıktı: Credit Suisse için 40 bin çalışan feda edilebilir