İnşaat malzemesi sanayi üretimi ocak-mayıs döneminde yüzde 2,8 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 19 yükseldi. Ancak yeni ekonomi politikaları nedeniyle 2’nci yarıda yavaşlama bekleniyor.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Aylık Sektör Raporu’nun temmuz sonuçları paylaşıldı. Buna göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi ocak-mayıs döneminde yüzde 2,8 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 19 yükseldi. Ancak İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Haziran raporuna göre de; iç satışlar, üretim, ihracat ve cirolar haziran ayında durağanlaştı. Yılın ikinci yarısındaki performansın büyük ölçüde yeni ekonomi politikaları ve dış pazardaki koşullar tarafından belirleneceği vurgulanırken, Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikalarının ikinci yarıda sektörü yavaşlatabileceği ifade ediliyor.

Güvenin yerini temkin aldı, inşaat malzemelerinde endeks geriledi

 

 

En yüksek artış metal yapıda

İlk 5 ayda en yüksek üretim artışı yüzde 48,9 ile metal yapı ve yapı parçalarında yaşandı. Metalden kapı ve pencerelerde yüzde 43,4, ahşap inşaat malzemelerinde yüzde 27,4, plastik inşaat malzemesinde yüzde 18,7, elektrikli aydınlatma ekipmanlarında yüzde 18,1’lik üretim artışı yaşandı.

Demirçelikte üretim azaldı

İlk 5 ayda üretimin en çok azaldığı alt sektör ise yüzde 18,5 ile demir-çelik inşaat ürünleri olurken, onu yüzde 17,6 ile inşaat camları ve yüzde 13,3 ile seramik kaplama malzemesi izledi. İnşaat malzemesi sanayisi üretiminde mayısta artış oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19’a yükseldi. Üretim; metal yapı ve pencerelerde yüzde 98,8, metalde kapı ve pencerelerde yüzde 62,8, elektrikli aydınlatma ekipmanlarında yüzde 36,4, hazır betonda yüzde 31,6 artış gösterdi. Seramik kaplama malzemelerinde yüzde 20,6’lık, inşaat camlarında (düz cam ve yalıtım camı) yüzde 18,9’luk üretim düşüşü yaşandı.

TCMB’nin sıkılaşma adımları etkileyecek

Raporda; TCMB’nin para politikasındaki kademeli sıkılaşma adımlarının ve yeni uygulamalarının inşaat ve malzeme sanayisine olası etkileri de paylaşıldı. Buna göre, faiz artırımı ve bireysel kredi oranlarının yükselmesi nedeniyle inşaat, konut ve yenileme pazarında yavaşlama beklentisi ortaya çıktı. TCMB’nin para politikasındaki kademeli sıkılaşmasının inşaat ve malzeme sanayisini etkileyeceği öngörülüyor. Geçen yılın başından itibaren TL’de yaşanan değerlenme ithalatı daha ucuz ve cazip hale getirmişti. Ekonomi ve kur politikalarındaki değişimle birlikten inşaat malzemesinde ithalat talebinin azalması ve alıcıların yurtiçi piyasalara yönelmesi bekleniyor.

İnşaat malzemesi ihracatı 25 milyar dolara yaklaştı