Atatürk Barajı'nı inşa eden babalarının “o iş tutmaz” demesine aldırmadan Türkiye’ye Burger King’i getiren Kurdoğlu kardeşler 31,4 milyar TL'lik piyasa değeriyle Türkiye’nin en büyük halka arzını gerçekleştiriyorlar.

Türkiye’de bir süredir yaşanan halka arz fırtınasına yeni bir şirket daha katılıyor. Bu şirket, temel olarak bir fast-food zincir restoranlar şirketi ve halka arzı tamamlandığında toplam değeri en azından ilk gün 34 milyar lirayı aşacak. Bu sadece miktar olarak Türkiye’nin bugüne kadarki en yüksek fiyatlı halka arzı değil; aynı zamanda bir hizmet şirketinin elde ettiği en yüksek değer olarak da tarihe geçecek.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’nin her bir hissesi 130TL’den halka arz başvurusunu onayladı. SPK haftalık bülteninde yer alan karara göre, TAB Gıda’nın mevcut 232 milyon 417 bin TL olan sermayesinin 261 milyon 292 bin TL’ye bedelli artırımı sırasında oluşan 28 milyon 875 bin TL paylar ile hakim ortak  TFI TAB Gıda Yatırımları AŞ’ye ait 23 milyon 625 bin TL nominal değerli B grubu paylar olmak üzere toplam 52,5 milyon TL pay halka arza konu edilecek. 1 TL nominal değerli paylar 130,00 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. TAB Gıda, halka arz işlemlerinin tamamlanmasının ardından 6 milyar 825 milyon lira ile Türk Lirası cinsinden tarihin en büyük halka arz büyüklüğü ünvanına sahip olacak. Bu gelir de hisselerin yaklaşık yüzde 20’sinin satışından elde edileceğine göre şirketin piyasa değeri Borsa İstanbul’da işlem göreceği ilk gün 34,1 milyar TL olacak.  Türkiye’nin TL cinsinden bugüne kadarki  en büyük halka arzına konu olacak şirketin ise hayli ilginç bir kuruluş öyküsü var.

Yolculuk 1994’te başladı

Dünyanın en büyük “köfte-ekmek satıcısı” Burger King’in Türkiye yolculuğu 1994’te Ata Holding’in  veliahtlarından Erhan Kurdoğlu’nun ABD’de Miami Üniversitesi’ndeki eğitimini tamamlayıp yurda dönüşünde babasına yaptığı bir iş teklifiyle başlıyor: “Burger King’i Türkiye’ye getirelim.”

Ata İnşaat’ı dönemin en büyük altyapı projesi olan Atatürk Barajı inşaatını üstlenmelerinden yola çıkarak Sedat Üründül ile birlikte kuran Ertuğrul Kurdoğlu, başta oğlunun önerisini küçümsüyor ve şunu söylüyor:

“Biz iş ortağımızla birlikte koskoca Atatürk Barajı’nı yapmışız. Şimdi köfte-ekmek işiyle mi uğraşacağız?”

Ancak Erhan Kurdoğlu’nun “Gıda, dünyada en kalıcı sektör. Önü her zaman açık. Fast food Türkiye’de de giderek büyüyecek” ısrarı, yolculuğun başlamasına neden olmuş. Daha sonra da kardeşi Korhan Kurdoğlu ile birlikte işi büyütüp Burger King’in Çin’deki  temsilciliğini de alıp kurdukları TAB Food Investments (TFI) ile küresel çapta bir köfte ekmekçi haline gelmişler.

Şirketin bugün Türkiye’de 918’ini kendisinin, 616’sını ise franchiserların işlettiği 1,534 Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Dönerci, Usta Pideci restaurantı var. Hedef Türkiye’nin tüm illerinde bayrak göstermek.

Ürünleri kendi ekosisteminden temin ediyor

TAB Gıda ürün tedarikinin tamamına yakınını kendi ekosistemlerindeki tesislerden yapıyor. Ürünler ana şirketleri olan TFI TAB Gıda Yatırımları AŞ’ye ait lojistik şirketi Fast Gıda tarafından dokuz depodan ve bir sebze işleme tesisinden alınarak Türkiye’nin dört bir yanına teslim ediliyor. Yılda yarım milyardan fazla hamburger ekmeği yine TFI’ın şirketi Ekmek Unlu Gıda Mamulleri’nin fabrikasında üretiliyor. Türkiye’nin en büyük patates işleme fabrikası olan ve geçtiğimiz aylarda Borsa İstanbul’da halka açılan Atakey, yılda 150 bin ton kızartılmaya hazır patates üretiyor. Fabrika bunun önemli bölümünü başta Çin, Kore, Brezilya ve İngiltere olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediyor. Ekur Et Entegre de yıllık 33 bin 600 ton et işleme kapasitesiyle Türkiye’nin önde gelen şirketi konumunda ve markaların et ihtiyacını karşılıyor. TAB Gıda’nın ihtiyaçlarını kendi ekosistemdeki şirketlerden karşılama politikası, altı markanın ürünlerindeki zamları gıda enflasyonunun altında ve makul bir seviyede tutma olanağı sağlıyor.

Şirket yetkilileri geçmişteki demeçlerinde evde yemek yapmanın zahmetli ve daha pahalı hale gelmesi nedeniyle fast food’a kayışın hızlanacağını ve fast food piyasasının yaklaşık beş yılda yüzde 50 daha büyüyeceğini söylemişlerdi. Nitekim gelişmeler de bu tezi doğruluyor.

2020 yılında COVID 19 nedeniyle mağazaların kapanması şirketin zarar etmesine neden olmuş. Ancak pandemi sonrası vites büyütülmüş ve işler tekrar toparlanmış. TAB Gıda yılın ilk altı ayını 964 milyon 762 bin TL. net karla kapatmış. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 12 olan düzeltilmiş FAVÖK artan satışlar ve maliyetlerdeki iyileştirmeler sayesinde yüzde 21’e ulaşmış.

Şirket halka arz yoluyla elde edeceği ve şirkete girecek olan 3 milyar 608 milyon 93 bin TL’nin yüzde 40’ını yatırım finansmanı, yüzde 25’ini yenilenebilir enerji, yüzde 20’sini finansal borcu azaltma ve yüzde 15’ini de dijitalleşme ve teknoloji yatırımları için kullanacak.