ABD’nin etkili ekonomi gazetelerinden The Wall Street Journal’da yer alan habere göre İsrail hükümetinin el koyma kararlarına ve blok zinciri analistlerinin raporları saldırılardan önceki yıl boyunca Hamas, Filistin İslami Cihad ve Lübnanlı müttefikleri Hizbullah kripto yoluyla büyük miktarlarda fon elde etti.
Önde gelen kripto araştırmacısı Elliptic’in analizine göre, İsrailli yetkililer Filistin İslami Cihat (PIJ) ile ilişkili dijital para cüzdanlarına, 2021 Ağustosu ile bu yılın Haziran ayları arasında 93 milyon dolar kadar kripto para geldi. Tel Aviv merkezli kripto analiz ve yazılım şirketi BitOK’in araştırmasına göre benzer sürede Hamas ile ilişkili cüzdanlar benzer bir süre zarfında yaklaşık 41 milyon dolar aldı.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, kripto kullanımına ilişkin yorum talebine yanıt vermedi. PIJ ve Hizbullah’a ise yorum için ulaşılamadı. ABD Hazine Bakanlığı tarağından “yabancı terör örgütleri” olarak tanımlanan üç örgüt de yaptırımlara tabi tutularak uluslararası bankacılık sistemine erişimleri sınırlandırılmıştı. Bu örgütlerle işlem yaptığı tespit edilenler cezai kovuşturmaya uğrama ve yaptırımlara hedef olma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
İsrail’in burnunun dibinde silah ve teçhizat biriktirmişler
Batılı terörizm analistleri ve eski yetkililer, kripto işlemlerinin ABD ve İsrail’in grupların dış finansmana erişimini kesmek için nasıl mücadele ettiğini gösterdiğini söylüyor. Gazze’de iktidarı elinde bulunduran PIJ ve Hamas, kripto sayesinde 1973 Yom Kippur Savaşı’ndan bu yana sınırlarında en önemli ihlali başlatmak için İsrail’in burnunun dibinde silah ve teçhizat biriktirebilmiş.
Ancak örgütlerin ilişkili hesaplara gelen kripto parayı doğrudan saldırıyı finanse etmek için kullandıklarına ilişkin bir tespit yok. Araştırmacılar, ilişkili cüzdanlara gelen paranın örgütlerin sağladığı toplam fonların küçük bir yüzdesini oluşturabileceğini söyledi.
İsrail polisi Salı günü yaptığı açıklamada, Hamas tarafından sosyal ağlarda bağış istemek için kullanılan başka kripto hesaplarını dondurduklarını ve bunun “terör örgütleri tarafından faaliyetlerini finanse etmek için kullanılan kripto para birimlerindeki finansal altyapıyı” bulmaya yönelik devam eden bir çabanın parçası olduğunu söyledi.
Kripto, kullanıcıların normalde bir kripto para borsasında tutulan tokenleri dijital cüzdanlar arasında anında transfer ederek bankaların pas geçilmesine olanak sağlıyor. ABD Hazine Bakanlığı, geçen yıl yayınladığı bir raporda, kripto borsalarının mali suçların denetimine ilişkin zaafiyetlerinin terörist grupların bunları kötüye kullanmasına izin verebileceğini belirterek, İŞİD ve El Kaide’nin de kripto ile bağış aldığını vurguladı.
Binance güvenlik güçleriyle işbirliği yapıyor
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant haziran ayında Hizbullah’a ait kripto paraların ele geçirildiği bir operasyonun ardından dijital para birimlerinin kullanımının terörün finansmanını önlemeyi daha da zorlaştırdığını belirterek “Bu kolay bir iş değil” dedi.
İsrail’in Ulusal Karşı-Terör Finansmanı Bürosu temmuz ayında dünyanın en büyük kripto borsası Binance’deki 67 müşteri hesabında bulunan tüm kripto paralara el konulmasını talep etti. Büro bu yıl daha önce de, Binance’de Hamas ve Hizbullah ile ilişkili olduğu düşünülen fonlara el konulması istenmişti. Journal’ın haberine göre ABD Adalet Bakanlığı, şirketin kara para aklamayı önlemeye yönelik önlemlerine ilişkin geniş bir soruşturma yürütüyor.
Bir Binance sözcüsü, borsanın terörün finansmanıyla mücadele etmek için İsrail’dekiler de dahil olmak üzere güvenlik güçleriyle aktif işbirliği yaptığını söyledi.
Sözcü, “Ekibimiz son birkaç gündür devam den çabaları desteklemek için günün her saati polisle eş zamanlı olarak çalışıyor” dedi. İsrail polisi Salı günü yaptığı açıklamada yeni hesap dondurma işlemlerinin Binance’in yardımıyla gerçekleştirildiğini söyledi.
Hamas’ın finansman temin sistemini inceleyen araştırmacılar, kripto paranın, Mısır’dan Gazze’ye nakit para getirmek de dahil olmak üzere, grubun fon toplamak için kullandığı bir dizi araçtan biri olmaya devam ettiğini söyledi. ABD, İran’ın uzun zamandır grubun başlıca destekçisi olduğunu ve Tahran’dan gelen düzenli fonun yılda yaklaşık 100 milyon dolar olduğunu söylüyor.
Mali suçlarla mücadele profesyonellerinin mesleki örgütü ACAMS’ta kripto ve yasadışı finans uzmanı olan Joby Carpenter, “Kripto, onların yaylarındaki başka bir ok” dedi.
2019’dan bu yana kripto yoluyla fon toplamaya çalışıyorlar
Hamas, El Kassam Tugayları’nın Telegram kanalındaki destekçilerinden bitcoin bağışında bulunmalarını istemeye başladığı en az 2019’dan bu yana kripto yoluyla açıkça fon toplamaya çalışıyor. Grup, o yıl yaklaşık 30.000 dolar bitcoin bulunan bir cüzdan adresini eklediği bir gönderide “Cihadın gerçeği çaba ve enerji harcamasıdır ve para savaşın bel kemiğidir” diye yazmıştı.
Hamas’ı takip eden blok zinciri istihbarat şirketi TRM Labs’ın küresel politika başkanı eski üst düzey Hazine yetkilisi Ari Redbord’a göre grup, terör finansmanı alanındaki en sofistike kripto kullanıcılarından biri.
Hamas, İsrailli ve ABD’li araştırmacıların tüm dijital para birimi işlemlerine ilişkin verileri bir araya getiren blok zincirindeki işlemleri takip etmeye başlamalarının ardından bağışçılarının açığa çıkmasını önlemek için bağış adreslerini yayınlamaktan vazgeçti.
Redbord, Hamas’ın o zamandan beri kripto adresleri üreten ve gerçek kripto para cüzdanını gizlemeye yardımcı olan ödeme işlemcilerine yöneldiğini ve web sitelerinin bağış toplama sayfalarına bu işlemcilerin bağlantılarını yerleştirdiğini söyledi.
‘Bağışçılarımıza karşı düşmanca çabalar iki katına çıktı’
El Kassam Tugayları geçen nisanda yaptığı açıklamada bitcoin yoluyla bağış almayı durduracaklarını ve destekçilerine başka yollarla katkıda bulunmalarını söyledi. Grup Telegram’da yaptığı açıklamada bunun “bağışçıların güvenliği için duyulan endişeden kaynaklandığını” belirterek “bu para birimi aracılığıyla direnişi desteklemeye çalışan herkese karşı düşmanca çabaların iki katına çıktığını” ifade etti. El koyma emirleri, Hamas ve PIJ’in halihazırda kriptoda milyonlarca dolar biriktirdiğini gösterdi.
Elliptic’in analizi, grupların sadece kripto yoluyla fon toplamakla kalmadığını, aynı zamanda örgütleri içinde fon taşımak için de kripto kullandıklarını gösterdi. Londra merkezli araştırma firması, PIJ’in 2021’den bu yana Hizbullah’a 12 milyon dolardan fazla kripto göndermesiyle, ayrı grupların birbirlerinin cüzdanları arasında da fon transferi yaptığını tespit etti.
Örgütler diğer tokenleri etkileyen dalgalanmalardan kaçınmak için değeri ABD dolarına endekslenmiş tether’i kullandılar. Tether, token’ının kullanımı ilgili soruya ilgili cüzdanları dondurmak da dahil olmak üzere teröristlerin katılımını caydırmaya kararlı olduğunu söyledi. Tether, şirketin yasadışı faaliyetleri kısıtlamak için küresel kolluk kuvvetleriyle yakın bir şekilde çalıştığını söyledi.
ABD Vergi İdaresi eski müfettişi olan ve bugün Elliptic’in kolluk kuvvetleriyle işbirliğini yöneten Matthew Price, kripto kullanmanın “Mısır sınırından nakit para kaçırmaktan çok daha kolay” olduğunu söyledi.