Sanayicilerin ardından İTO Başkanı Avdagiç de kredi büyümesindeki sınırlamadan yakındı. Avdagiç, 'KOBİ'leri rahatlatmak çok yerinde bir karar olacaktır. Unutmayalım ki bir ülkedeki yatırım ekosistemi KOBİ'ler üzerinde yükselir' uyarısında bulundu.

Sanayicilerin sık sık kredi kısıtlamasının önünün açılması isteklerine İstanbul Ticaret Odası (İTO) da katıldı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kredi büyümesine getirilen sınırlamanın enflasyonla mücadelede önemli bir araç olduğunu ancak bu durumun yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Odanın ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Avdagiç, Haziran 2023 seçimlerinin ardından ekonomi politikalarındaki radikal değişikliğin etkilerinin her geçen gün daha da belirginleştiğine dikkat çekerek, “Merkez Bankası’nın döviz rezervi, tarihi rekor seviyesine ulaştı. Cari işlemler dengesinde iyileşme sürüyor. Bozulmuş olan bütçe dengesi yeniden tesis edildi” diye konuştu. Program kapsamında kredi büyümesine getirilen sınırlamanın yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç bulunduğunu belirten Avdagiç şunları söyledi:

“Küçük ve orta boy işletmeleri (KOBİ) rahatlatmak çok yerinde bir karar olacaktır. Unutmayalım ki bir ülkedeki yatırım ekosistemi KOBİ’ler üzerinde yükselir. KOBİ temelli ekosistem iyileştirildikçe büyük ölçekli yatırımların çekilmesi mümkün hale gelir. Finansal sıkılaşmanın, finansal dayanıklılığa halel getirmemesi en önemli beklentimizdir. Dolayısıyla finansman koşullarının makul ölçeklerde ve kademeli olarak iyileştirilmesini ihmal etmemeliyiz.”

‘Kur artışı ile enflasyon arasında dengeli korelasyon olmalı’

Türk Lirası’nın reel olarak değerlenmesinin “kur kaynaklı maliyet enflasyonunun” dizginlenmesinde önemli işlev gördüğünü kaydeden Avdagiç, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ancak kur artışlarının enflasyonla bağının kopması, ihracatımız açısından önemli bir sorun oluşturuyor. Yıllık bazda kur artışı ile enflasyon arasındaki makasın kur aleyhine 50 puana yaklaşması bir alarm durumudur. Sadece temmuzda kur yüzde 0,6 artarken, TÜİK rakamlarına göre temmuz TÜFE yüzde 3,23, İTO’ya göre yüzde 4 arttı. Özellikle tekstil, hazır giyim, konfeksiyon gibi geleneksel ürün gruplarında yaşanan daralma ve pazar kaybı önemli seviyelere ulaştı. Dolayısıyla kur ile enflasyon arasında dengeli bir korelasyonun tesis edilmesini bekliyoruz.”

Dünya ekonomisindeki gelişmelere değinen Avdagiç, küresel büyümenin baskılanmaya devam ettiğine dikkati çekti. Avdagiç, İsrail’in Ortadoğu’yu bir savaş meydanına çevirmesinin, Gazze’de ortaya koyduğu katliam ve saldırıların, dünya ekonomisini ciddi şekilde sarstığını belirterek, “Ortadoğu’daki askeri ve siyasi gerginlikler had safhaya çıkmış durumda” dedi.

Ankaralı sanayici dertli: Faiz artışına razı olduk ama ne enflasyon düştü ne sermaye geldi

Sanayiciler: Kredi muslukları kapandı, nakitsizlik şirketleri batırır

ASO Başkanı uyardı: Finansmana erişemezsek göstergeler daha da bozulur