Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından edinilen bilgiye göre, vergi daireleri ve sosyal güvenlik müdürlüklerine ödenecek borçlar başta olmak üzere çok sayıda kurumun alacağının yapılandırıldığı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’dan yararlanmak için son döneme girildi.
Yapılandırma düzenlemesinden yararlanılmak için tanınan başvuru süresi 31 Mayıs’ta, ilk taksit ödeme süresi ise 30 Haziran’da sona erecekti. Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu süreler birer ay uzatılmıştı. Buna göre, başvuru süresi 3 Temmuz’da (30 Haziran’ın Kurban Bayramı tatiline denk gelmesi nedeniyle), ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz’da dolacak.
Kanun kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine 4 milyon 524 bin 66 mükellef başvurdu ve bu kapsamda 6 milyon 639 bin 482 yapılandırma dosyası oluşturuldu. Edinilen bilgiye göre bugüne kadar 265 milyar 379 milyon 176 bin liralık alacak yapılandırılırken 20 milyar 725 milyon 946 bin 126 liralık tahsilat gerçekleştirildi.
Başvuru süresi uzatılmayacak
Başkanlık yetkilileri, kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin 3 Temmuz’a kadar başvurması çağrısında bulundu. Kanun gereğince sürenin uzatılması imkanı bulunmuyor.
Öte yandan, kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor. Kanunda taksitle yapılacak ödemeler için geçmiş kanunlardan farklı düzenleme yapılmış ve taksitlerin aylık dönemler halinde ödenmesi esası getirilmişti.
Cumhurbaşkanı Kararı ile sadece birinci taksitin ödeme süresi uzatılırken taksitle ödemeyi tercih edenlerin temmuz ayında birinci ve ikinci taksitlerini birlikte ödemesi gerekecek.
BİM davadan vazgeçti
BİM, kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasadan faydalanmak için Rekabet Kurulu tarafından verilen cezanın iptali için açtığı davadan feragat edeceğini açıkladı. BİM, bu çerçevede 2022 yılı içerisinde peşin ödenen 718 milyon liralık cezanın 360 milyon TL’sinin iadesi için başvuracağını açıkladı. Açıklamaya göre, alınacak tutar şirket mali tablolarına gelir olarak yansıtılacak.
Rekabet Kurumu zincir marketlere yönelik yaptığı soruşturmalar kapsamında 5 zincir markete toplamda 2,6 milyar TL’lik idari para cezası verildiğini açıklamıştı. Cezalarda BİM 958 milyon TL ile ilk sırada yer almıştı.
İndirim market zinciri BİM, 2021’de Rekabet Kurulu tarafından verilen cezanın yüzde 25 erken ödeme indiriminden faydalanarak 718.6 milyon lira olarak ödemiş ancak cezanın iptali için dava açmıştı. İdari para cezasının iptali için açılan dava ilk derece mahkeme tarafından reddedilmiş fakat BİM bir üst mahkemeye itirazda bulunmuştu. Mahkeme istinaf aşamasındaydı.