Küresel kasırganın üstünden bir haftadan fazla geçmesine rağmen dünya borsaları arasında toparlanamayanların başını Borsa İstanbul çekiyor. Japonya'da bile hisseler zararlarını kapatırken BIST 100 ise bir hafta öncenin yüzde 6,16 altında.

Japonya Merkez Bankası’nın faiz politikasındaki sürpriz değişiklik sonrası trilyonlarca dolarlık carry-trade pozisyonun kapatılmaya başlamasıyla tetiklenen küresel bazda varlık satışlarının yarattığı  “Kara Pazartesi”nin üstünden bir haftadan uzun süre geçti. Küresel piyasalar sakinleşti ve kayıplarını geri aldı.

CNBC-e’den Barış Erkaya haberine göre hisse senedi piyasaları çökerken sarsıntının merkez üssü olan Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 13 oranında değer yitirmiş, carry trade pozisyonunu kapatmak isteyenlerin karşılaştığı likidite açığı da hisse senedi ve emtia fiyatlarını etkileyerek küresel varlıklarda sert düşüşlere neden olmuştu.

Ancak 5 Ağustos sarsıntısından bir gün önceki kapanışlarla dünkü kapanışlar kıyaslandığında “Kara Pazartesi”nin en çok Borsa İstanbul’u etkilediği görülüyor. Japon Nikkei 225 endeksine dahil hisseler dün itibariyle kayıplarını tamamen geri alırken BIST 100 endeksindeki kayıp dünkü (12 Ağustos 2024) kapanış itibariyle yüzde 6,16’ya ulaştı.

Arjantin Borsası yüzde 10 yükseldi

4-12 Ağustos aralığında küresel bazda kayıplarda Borsa İstanbul’u Güney Kıbrıs Borsası yüzde 4,93 ile izlerken ardından en yüksek kayıplar yüzde 4,5 ile NASDAQ Singapur Endeksi’nde, yüzde 3,4 ile NASDAQ Emerging Europe Endeksi’nde, yüzde 2,98 ile Filistin Borsası’nda ve yüzde 2,89 ile Gana Borsası’nda görüldü.

Aynı tarihlerde pozitif ayrışan borsalar da oldu. İlk sırada yüzde 13,44 oranında değer kazanan Bangladeş Borsası gelirken yüzde 10,85 ile Arjantin Borsası, yüzde 6,69 ile NASDAQ Latin Amerika Endeksi, yüzde 4,22 ile Mısır Borsası ve yüzde 4,18 ile Brezilya Borsası onları izledi.

Dünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul’u da vurdu, euro ve dolar da yükseldi

‘Kara pazartesi’nin ardından piyasalar toparlanma eğiliminde